Borszék: Kegyelet és bizakodás a nemzeti gyásznapon

Felújított emlékműnél koszorúztak az aradi vértanúkra emlékezve a fürdővárosban

 

Az aradi vértanúkra emlékeztek Borszéken, a felújított Második Világháborús Hősök emlékművénél. Mik József polgármester, a térség RMDSZ-es képviselőjelöltje, úgy fogalmazott: a történelem áldozatai erősítenek, formálnak bennünket a jóra, a közösségért vállalt nagy teherviselésre.

Az alsóborszéki Emlékparkban tartotta megemlékező ünnepségét Borszék város október 6-án, a magyar nemzeti gyásznapon. Az egybegyülteket Mik József polgármester, és parlamenti képviselőjelölt köszöntötte.

– A félárbocra engedett zászlóval a gyásznapon életáldozatra emlékezik a magyarság. A történtek mikéntjét, részleteit a történetírásból részben ismerjük, ám a kivégzés részleteiről született és fennmaradt legendák az azóta eltelt időszakban emlékező nép szellemét is  őrzik – mondta Mik József.

A jelen lévő népes gyereksereghez szólva a polgármester arra biztatta őket, hogy ne úgy tekintsenek a megemlékezésre mint egy beszédekből és koszorúzásból álló közösségi pillanatra, hanem a technika vívmányainak segítségével ki-ki otthonában még böngésszen az interneten, ezáltal is közelebb hozva magának a múltat, és ezzel a kutatással egyénileg is emlékezzen.

Az új egyenruhát magára öltő városi fúvószenekar Bajkó Sándor karnagy vezényletével a Himnuszt és a Kossuth-indulót intonálta.

Bakos Balázs, helyi plébános megemlékező beszédében arra figyelmeztetett, hogy ne veszítsük el hitünket és őrizzük meg erkölcsünket, mert ezek nélkül nem lehet élni.

A megemlékezést a Zimmethausen Szakképző Líceum tanulóinak szavalatai kísérték. A koszorúzók a kegyeleti virágokat az alkalomra lecsiszolt, és a helyi költő, Kamenitzky Antal által újrafestett hősi halottak neveit tartalmazó márványtáblákhoz helyezték el.

 Borszék, 2012. október 6./HMT Sajtószolgálat

Anunțuri
Notă | Acest articol a fost publicat în Presa HU /Sajtóban, Press. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s