Festivalul Oierilor Tulghes – editia IV./Juhászfesztivál volt Tölgyesen: ditrói berkékkel!

Ditróiak is büszkélkedtek a IV. Tölgyesi Juhászfesztiválon

A gyergyói régióból szereznék be a húst a borszéki panziók konyháira

Gyergyótölgyes, október 7./HMT sajtószolgálat

 

Első alkalommal neveztek be Gyergyóditróból is a negyedik alkalommal megszervezett gyergyótölgyesi juhászfesztiválra, II. és III. díjakat szerezve az erős mezőnyben. A hétvégén a népszerű fesztiválra meghívott polgármesterek közül Mik József borszéki városgazda kölcsönösen előnyös együttműködésről egyeztetett a kiállítókkal.

Több száz tölgyesit és környékbélit csalogatott ki a IV. Tölgyesi Juhászfesztiválra az utolsó napos hétvégeként emlegetett vasárnapi, magas szakmai színvonalúként ismert juhkiállítás. A helyi állattenyésztő egyesület, önkormányzat és helyi kultúrház szervezte rendezvényen idén két premier is volt: első alkalommal neveztek be a versenyre gyergyóditrói gazdák, akiket külön köszöntött és további részvételre biztatott Bondrea Costel főszervező, a tenyészegyesület elnöke, illetve idén tehénkiállítással is gazdagodott a fesztivál, erre ezúttal csak helyiek nevezték be állataikat. A rendezvény kulturális műsorában pedig a fellépők között a gyergyóújfalvi székely tánccsoport is bemutatkozott a szervezők meghívásának eleget téve.

A ditrói Bajkó Zoltán és Csibi Sándor még a díjazás előtt elmondta: a juh-szépségversenyre érkezettek között szép őshonos példányokat láttak a nívós kiállítások, ők maguk húsállatot, a német feketefejűt és berkét tenyésztik.

Mint Bajkó Zoltán jelezte: ő maga 600 juhot, 180 kecskét tenyészt, s a frízre is összpontosít. Mint mondta, a berkének az az előnye, hogy „nem annyira szagos a húsa, mint a hagyományos fajoknak, amelyektől már főzés közben érződik a kapuból, hogy »a régi szálast« főzik”. Bajkó kijelentette: hiszi és hirdeti is akár saját példájával, hogy a megélhetésért és a jövőért van értelme ebbe beruházni, ezt megerősíteni, hiszen „a vidék emberének kézenfekvő és kifizetődő, hosszú távon is”.

A rendezvényen felszólalók között dr. Radu Rey, a Román Hegyvidéki Társulás elnöke – aki az elmúlt húsz évben a hegyvidéki termelők érdekképviseletét vállalja – egyenesen a reptérről érkezvén haza a franciaországi Chambéryből, az Euromontana égisze alatt Az ifjúság és a havasi zónák témával szervezett Európai hegyvidéki konferenciáról (Conferinţa europeană a munţilor) elmondta: ott is hangot adott véleményének, miszerint „a román Mezőgazdasági Minisztériumnak is meg kell végre értenie, hogy a havasi gazdálkodót nem lehet egy kalap alá venni a síksági termelőkkel, hanem előre kell venni őket, különben hosszú távon a hegyvidék kiüresedésével, lakatlanná válásával kell számolni a fenntartható gazdálkodás kellő támogatása nélkül”.

A tizenhat tenyészetből – Tölgyes, Salamás, Maroshévíz, Váralja, Holló, Vasláb és a Neamţ megyei Grintiesből benevezettek között – a ditróiak berbécse III. helyezéssel járó oklevelet és kolompot kapott, a csoport kategóriában pedig a két ditrói tenyésztő a II. és III. helyet is megszerezte.

„A zsűri nagyon objektív volt, kitűnő szakmai szempontok szerint osztályozott: nálunk az is számított, mennyire szimmetrikusak a foltok a juhaink fején” – mondta Bajkó Zoltán hozzátéve: noha a tölgyesi vásárban a látványos kinézetelű őshonos fajra tették a hangsúlyt állataik benevezésekor a kiállítók, szerinte mindenképp „a berkéé a jövő”. Mint kifejtette: egykori építkezési vállalkozóként mára immár jövedelmezőnek, a térség valós jövőjének érzi a juhtenyésztést – és a maga példáján tanúsíthatja is: „ezzel kell foglalkoznunk, ez a jövő itthon, Gyergyóban, Hargita megyében!”

A fesztiválra vendégül látotta környékbeli településvezetők közül Mik József borszéki polgármester kifejtette: évek óta keresik az együttműködési lehetőséget ahhoz, hogy a borszéki panziókban a vidéken tenyésztett állatokból, a helyi gazdáktól származó húst tudják felszolgálni – ám ennek sorozatosan akadálya a kisvágóhidak engedélyeztetésére vonatkozó törvény, a bevizsgálás nehézkessége, az engedéllyel beszerezhető nagyobb húsmennyiség leszerződési folyamata. Mik József polgármester, az északi választókerület parlamenti képviselőjelöltje gondolataira a ditrói kiállítók jelezték: van lehetőségük, hogy hosszú távon működőképes, teljes folyamatában törvényes módon megoldhassák a borszéki elképzelést.

A IV. Tölgyesi Juhászfesztiválon a Borszék–Ditró-együttműködés elvi létrejöttéről is egyeztettek, és egy további, adatokkal bővített találkozó ígéretével, bizakodva váltak el a felek.

 

Anunțuri
Galerie | Acest articol a fost publicat în Press. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s