Megkérdeztek a Gyergyói Hírlaptól…

… ezt kérdezték – ezeket válaszoltam. (a megjelenő anyagot betűzöm majd ugyanide)

Tisztelt képviselőjelölt úr!
A Gyergyói Hírlap fontosnak tartja tájékoztatni olvasóit a Gyergyószék
életét meghatározó változásokról, folyamatokról. Ilyen meghatározó
esemény lesz a decemberi parlamenti választás is. Az RMDSZ belső
előválasztásának eredményeként Ön lesz az egyik olyan jelölt, aki a
Gyergyó térségét is érintő egyik szavazókerületben indul.
A kampány hivatalos elkezdése előtt, most lehetőséget adunk arra, hogy
röviden bemutatkozzon, vázolja elképzeléseit a választók előtt.
Öntől és más  jelöltektől is a következő kérdésekre várunk választ,
mintegy körkérdés-szerűen:

 Milyen indíttatásból, milyen elképzelésekkel döntött úgy, hogy jelöltséget vállal a parlamenti választásokon, mit szeretne elérni a képviselői tisztség megszerzése esetén?

–        Magyarnak születtem, román többségű vidéken élek. Az Északi Régiónak az elmúlt 4 évben nem volt magyar képviselője, és most ez a szórványközösség Tölgyesen és Salamáson is alpolgármestert vesztett. Székelyföld részei ezek a közösségek is. Ez az első kulcsszó. A megélhetésünk a második: az életminőség. Ezért az erősítésért és fejlődésért kell felmozgatni a dolgokat parlamenti képviseleti szintre. Itt sem a politikusi szerep a motiváló: ötödik éve polgármesterként, előtte vállalkozóként, de programozói-közigazgatási képzéssel egy gyakorlati ember vagyok, a cselekvést szeretem, nem a nagy szavakat. És ismerem a romániai ügymeneteket.

– Hogyan látja, melyek lehetnek azok a kitörési pontok, amelyek Gyergyószék fejlődését  segítenék elő, mi valósulhat meg ebből ön szerint a következő négy évben?

– 2014 végére elkészül a napi 700 fő férőhelyes wellnessközpont Borszéken. Nevezzük egy négycsillagos kitörési pontnak. Képzeljék el azt a szolgáltatás-hálózatot, ami mind erre a turisztikai célközönségre épül a régióból! Székelyföld, benne Gyergyószék fejlődéséhez Hargita Megye Tanácsa 2020-ig elkészítette a gazdasági fejlődési tervezetet, ebben stratégiai helyzetben vannak a borvizek, de a helyi előállítású, minőségi élelem is alapköve a stratégiának. Ehhez már a napokban meg is tettük az első egyeztetést ahhoz, hogy a borszéki panziókba ditrói gazdáktól vásároljuk a húst. Október 15-től itt az országos RMDSZ prioritáslistája is 2020-ig az EU-s források lehívására. Tanulmányozható, hozzáférhető. Jelen interjú előre megszabott terjedelmi kerete miatt nem ismertethetem, de az rmdsz.ro oldalon elérhető. Programomat a blogomon teszem közzé, és eljuttatom a választókhoz.

– A törvénykezésben milyen jogszabályok elfogadására, illetve megváltoztatására van szükség, amelyek Székelyföld és ezen belül Gyergyó gazdasági-társadalmi fejlődését segítenék?

–        Autonómia. Ez jó az itthoni románságnak is. Ezt el kell magyarázni, meg kell mutatni. Hogyan? Éppen az egzisztenciális biztonsággal, az önállóságunkkal, a hittel, hogy összefogva van erő és eredmény. Etnikai érdekképviselet színeiben indulok, de egy nyelve van a térségnek: a fejlődésé. Láttuk Borszéken: lerobbant minden, és ahogy hinni kezdtünk benne, és a megye bennünk: visszaépülünk. Lásd, éppen október 27-én beüzemeljük a borvízfürdőt. De Gyergyót kérdez: az én körzetem Ditrónál határos Gyergyó déli felével. Ami a választókerülethez tartozik: Bélbor, Maroshévíz, Borszék, Holló, Galócás, Tölgyes, Várhegy. Erre a térségre vonatkoztatom a kérdését a megszabott terjedelmi keretben – a teljes Gyergyó területhez jelöltkollégám és Verestóy szenátor úr interjújában látja az Olvasó itt mellém szerkesztve a válaszokat.

– Elképzelései szerint Ön személyesen milyen konkrét lépéseket tenne, a fenti célok megvalósulásának érdekében?

–        Példát mondok a magam érintettségéből: itt a borvízilleték kérdése, a borvíztörvény. Amit Borszéken a töltőde az államnak a mi borvizeink után befizet egyetlen hónapban, megegyezik Borszék város egész éves költségvetésével. Miért ne jöjjön abból nekünk vissza, fejlesztésre?  Ez Székelyföldre érvényes, mindannyiunk borvizeire. Gyergyón belül Remetére is. Borvíztörvény prioritás. Szakbizottságokban vinni a turisztika és leágazásai-összetevői ügyét. Ésszel és erővel. Ezért szeretnék odamenni, ahol a törvényeket hozzák.  A mandátum általános parlamenti időszaka az alkotmánymódosításé és a regionális döntéseké: ott lenni az RMDSZ csapatban, és ott elmondanom az itteni emberek véleményét, javaslatokat tenni, követni azok vitáját, kimenetelét. Kommunikálni oda-vissza. És közben végig itthon lakni… Valaki úgy kívánt most szerencsét: reméli, “azért Borszék a szívem csücske marad”.  Ez a régió, Borszék, nem a szívem csücske. Az Otthonom.

/Névjegy/

Mik József (1975) Tanulmányok és képzések: Márton Áron Líceum Csíkszereda, informatika szak. Gábor Dénes Főiskola, műszaki informatika szak. Lucian Blaga egyetem, Csíkszereda, III. év, közigazgatás szak.

Munkahelyek:1994-95 programozó a borszéki közműveknél, 95-2003: vezérigazgató a Mar-Onix építkezési cégnél, 2003: alpolgármester. 2004-től polgármester.

Kapcsolat:  mikjzsf@yahoo.com 0723/250411

Anunțuri
Acest articol a fost publicat în Presa HU / Sajtóban. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s