Borszéki ajánlat télre: sípályáról egyenesen a melegített borvízbe

Az Ó-Sáros fürdő beüzemelésével új korszakot nyit turizmusában a fürdőváros

 Image

Újból fürdője van Borszéknek október 27-től – viszont első ízben várja saját működtetésű, melegített borvizes medencével a kezelésre érkezőket vagy pihenni vágyókat Hargita megye északi térségének üdülővárosa. Immár kérhetik, hogy ismét megkapják a hivatalos fürdővárosi minősítést – mondta az ünnepélyes átadáson Mik József polgármester, aki a térség parlamenti képviselőjelöltjeként az összehangolt „turisztika – szolgáltatások – helyi termelés” stratégiában hisz.

Egyszerre harminc személyt befogadni képes, melegített és hideg vizes borvízfürdőt ajánl a téli turistaidényben Borszék a két éve avatott, a térségben legkorszerűbbnek számító felvonós sípályái mellé. A szombaton tartott beüzemelési, egész napos, ingyenes – a szervezők fogalmával élve – „ajándékünnepen” együtt töltötte a napot Mik József polgármester a fürdőnyitás hírére érkezőkkel.

– Új korszakot nyitunk, és hihetetlenül jó érzés, hogy ez sikerült – mondta a szombat délelőtti hivatalos nyitóünnepen Mik József polgármester a korszakváltás iránt érdeklődő újságírókból és zömmel helyiekből álló közönségnek, amely az egész napos programba bekapcsolódott.

Az elöljáró végigvezette a jelenlévőket a szomszédos tisztáson épülő, napi 700 fős kapacitásra tervezett wellnessközpont építőtelepén mintegy előjelezve, hogy a fürdővárosi lépték a jövőben folytatódik – a hatmillió eurós (jelenleg 45%-ban kész) beruházás befejezéséhez azonban politikai segítségre, kormánytámogatásra is szükség van, hiszen az idei kormányváltással elzárultak a források.

– Éppen ezt vállalom képviselőjelöltként: a régió magyar és román lakóiért egyaránt odamenni dolgozni négy évet és elhozni mindazt, ami a fejlődésünkhöz elengedhetetlen – jelezte a megnyitót követően Mik József.

A wellnessközpontot jövő év végéig kellene befejezni az állagvédés érdekében. Kormányzati támogatás híján pályázattal próbálkoznak, és csak végső esetben vonnának be magánbefektetőt, mivel a cél az, hogy a működtető maga a város legyen, tehát a profit is a városban maradjon – magyarázta az elöljáró.

Javarészt helyiek tértek be kíváncsian a felső-borszéki Ó-Sáros fürdőbe: az idősebb korosztály unokákkal próbálta ki a medencéket, szaunát, masszázst, az ifjak pedig jobbára a biciklikölcsönzést használták ki a város hat bicikliösvényén és a történelmi fürdőközpontban, valamint jazzkoncerten, látványvonatos panorámanézésen, filmvetítésen vettek részt – mindezt ingyen adta kóstolóba a hétvégén Borszék önkormányzata.

A fürdőben készült regisztrációs ívet, valamint kérdőívet tanulmányozva a szombati záráskor megtudhattuk, hogy a beüzemelés napján jelen lévő közel félszáz fürdőző csak déltől kezdte el a mártózást az érdekesen „zavaros” vizű, buborékoló, 32–35 fokos vízben, aztán alig akaródzott abbahagyniuk: a gyerekek labdáztak is a medencében, majd az ünneplő vendégek este 8 óráig, lassanként leoltott belső világítás mellett gyönyörködtek a medencéből az üvegtetőn át leszálló esti fényekben.

Egy nappal korábban, a Marosvásárhelyi Rádió Borszékről sugárzott élő adásában Borboly Csaba megyeitanács-elnök kifejtette, hogy „tudatos tervezés” van Borszéken.

– Mik Józsefnek megvolt a maga receptje: nem összevissza kapkodott, és nem arra próbált költeni, amire éppen pénz volt, hanem tudatos fejlesztést eszközölt. És nemcsak a fejlesztésekről van szó, hanem az eseményszervezésről, rendezvényekről is: a közönség visszaszoktatásáról – fogalmazott Borboly Csaba a Vendégségben a Marosvásárhelyi Rádió október 26-i adásában, melyben Mik Józseffel együtt volt Toth Béla szerkesztő meghívottja. Az egyébként a http://www.marosvasarhelyiradio.ro/musorok/vendegsegben_a_marosvasarhelyi_radio.html címen elérhető adásban Borboly Csaba beszélt arról, hogy Borszéknek ugyan hamarabb készült el a turisztikai stratégiája, mint Hargita megyének, de ez pont jó így, hiszen a kettő egymásra épül. Hargita Megye Tanácsa a hétfői, október 29-i ülésén tárgyalja meg a megyei stratégiát, illetve akkor szavaz róla. A tanácselnök, aki a 300 ezer eurós büdzséből felépített Ó-Sáros fürdő szeptemberben történt avatóján is „lídervárosnak” nevezte Borszéket, a műsorban is rámutat:

– Nehéz dolga van a polgármesternek: meg kell győznie az embereket arról, hogy ennek a városnak most nem az a dolga, mint ami 10–15 éve volt. Ez a város mára már térségvezető szerepet vívott ki magának, lekörözve Maroshévízet, és azt gondolom, ez nagy lehetőség arra, hogy Székelyföldnek ez a sarka olyan turisztikai paradicsommá változzon, mint amilyen 100 éve volt.

Mint ismeretes, az egykor európai hírűként ismert Borszék fürdővárosi minősítését az utóbbi húsz évben elveszítette. Az Ó-Sáros fürdő beüzemelésével – mely az 1880-ban olasz tervezőmester által épített, 1950 után elhanyagolt, majd lebontott Ó-Sáros fürdő hasonmása – a településvezetés újból folyamodhat az országos fürdővárosi cím engedélyezéséhez, ám ehhez más feltételt is kell még teljesítenie: többek között a helyi panzióknak 500 férőhely számára meg kell szerezniük a megfelelő működési minősítést – ezzel jelenleg 350 férőhely rendelkezik.

Bara Márton, az elmúlt napokban újjáalakult Borszéki Vendégvárók Szövetségének elnöke az október 27-i fürdőbeüzemelési ünnepen Mik József polgármesternek jelezte: támogatják az elöljáró törekvéseit.

A fürdőbeüzemelésről készült fényképsorozat (közel 200 fotó) a következő linken érhető el:

https://mikjozsef.wordpress.com/borsec-borszek/borsec/furdovaros-lett-borszek-megnyilt-az-o-saros-borsec-a-redevenit-oras-balnear-iata-transformarea/

A beüzemelési ünnepen december 4-ig tartó fotópályázatot hirdetett az elöljáró, ennek plakátját jelen közleményünkhöz csatoljuk.

Borszék, 2012. október 27.

Hargita Megye Tanácsa sajtószolgálata

Anunțuri
Acest articol a fost publicat în Presa HU / Sajtóban, Uncategorized și etichetat , , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s