Politikusi bölcsességet az Északi-Régió szórványmagyarságáért!

Sajtóközlemény 

Megjelent a 2012. november 1-jei Gyergyói Hírlapban

Nem indítanak szórványban parlamenti képviselőjelölteket csak szenátorjelölteket, hogy ne veszélyeztessék a magyarság képviseletét – jelentette ki pár napja Toró T. Tibor politikus az Erdélyi Magyar Néppárt  országos választási stratégiájáról.

(Képünkön a lila színű 5-ös körzetben 34%-os a magyarság aránya – a 99%osan magyar Ditróval együttesen.)

Tisztelettel olvastuk, köszönetet éreztünk mi, itt, Hargita megye északi képviselői körzetében. Szórványmagyarokként Hargita megyében.

Hiszen Ditró-Maroshévíz-Borszék-Tölgyes-Galócás-Salamás-Bélbor-Hágótő szórványmagyarjai ismerik bő hónapja, a megyei napilapokban interjúk is jelentek meg: alulírott Mik József, Borszék város polgármestere jelöltette magát parlamenti képviselőnek, vállalja a térség gondjainak intézését. És a jelölési időszak lezárásával ma mégis olvassuk a sajtóban: EMNP-s ellenjelölt van itt is.

Itt, ahola körzet magyarságaránya 34%-os!

És gondolkodjunk el mindannyian a bizarr, szomorú helyzeten: az ugyanezen körzethez tartozó,  99%-ban magyar többségű Ditrónak SINCS 8 éve parlamenti képviselete.

A választási törvény matematikája lehetővé teszi, hogy 8 kemény év után, amikor nem volt a térségnek magyar képviselője, egy magyar újból bejusson a parlamentbe. Reális esély van erre – ha a magyar szavazatok nem forgácsolódnak szét.

Alulírottak úgy érezzük, Toró T. Tibor nyilatkozatának tovább is hitelt adva (miért kételkednénk?): a pártvezetéshez valahogyan nem jutott el ez az információ: SZÓRVÁNYMAGYARSÁG VAN HARGITA MEGYÉBEN IS, AZ 5-ÖS KÖRZETBEN.

Reménykedünk benne, felhívásunk nyomán, a Sajtó segítségével, eljut jelzésünk az EMNP vezetéséhez – tisztelettel várjuk a bölcs vezetői felülbírálatot.

A térség magyarságához azzal a kéréssel fordulunk: ne csüggedjenek! ITT VALAMI TÉVEDÉSNEK KELL LENNI. Higgyenek a korrekcióban, és az esélyben! Bízzon és higgyen az itteni szórványmagyarság!

A 2012-es parlamenti választások sorsfordulót hozhat a számunkra: ezt látták be a romániai magyar politikai elitben, és elvként jelentették ki, hogy magyar-magyar csatában nem áldozhatjuk fel a szórványt – ENNEK miránk is érvényesnek kell lenni. Nyújtjuk a kezünket: itt vagyunk mi is, fejlődni, haladni szeretnénk!

Helyzetünkről, esélyünkről, szeptember végén keltezett írásában Borboly Csaba Hargita megyei tanácselnök közölt választási matematikával levezetett elemzést közéleti blogján, itt http://borbolycsaba.ro/hu/bd/a-het-jobban-mutat-mint-a-hat.html  Ebből idézünk lentebb háttér-eligazításként.

Jelen nyilatkozatunkat elküldtük az EMNP részére Toró T. Tibornak és Papp Elődnek.

Tisztelettel:

Mik József, Borszék polgármestere – parlamenti képviselőjelölt

Puskás Elemér, Gyergyóditró polgármestere

Bende Sándor területi RMDSZ-elnök

2012. október 31.

 

Idézet Borboly Csaba szeptember végi írásából:

Most reális az esélyünk a faramuci, Maroshévíz környékét és Gyergyószék egy részét magában foglaló választókerület megszerzésére. Ebben a választókerületben többségben van a románság, és a legutóbbi választáson Mircea Duşa jelenlegi belügyminiszter nyert, de nem az 50% + 1 szavazattal, hanem az újraosztásnak, valamint annak köszönhetően, hogy ő kapta a legtöbb szavazatot.

A lényege a román választási rendszernek az, hogy először kiosztja a nyertesek között azokat a választókerületeket, amelyekben valamelyik jelölt 50% feletti eredményt ért el, majd ezt követően az országosan elért szavazataránynak megfelelően azokat a mandátumokat, ahol senki sem ért el 50%-ot, újraosztja a többi párt között. Sőt ha kell az arányossághoz, még új mandátumokat is létrehoz. Fura szabály, de számunkra előnyös, mert azt biztosítja, hogy a Krassó-Szörény megyei RMDSZ-szavazatból is valahol RMDSZ-es mandátum lesz. Ez a magyarságnak nagyon fontos.

A jelenlegi közvélemény-kutatások szerint a választókerületek többségében – hasonlóan a nyári önkormányzati választásokhoz – 50% feletti eredményt fog elérni az USL. Ez azt jelenti, hogy az USL a visszaosztásnál nem kap egy mandátumot sem, és ahol a jelöltje nem érte el az 50%-ot, ott a többi jelölő szervezet kapja a mandátumot. Ezen az alapon nekünk jók az esélyeink az általam említett, úgynevezett 5-ik választókerületben, mert bár 50%-ra kevés is a sanszunk, arra viszont 100%, hogy elsők vagy másodikak legyünk. A lényeg, hogy minél több szavazat érkezzen az RMDSZ jelöltjére ebben a választókerületben, és még ha kevesebbet is kapnánk, mint a szociálliberális jelölt, ha nincs 50% feletti USL-eredmény, a választókerület a miénk, és megyénk szavazatai nem mennek át más megyékben induló RMDSZ-es jelöltekhez.

Mostanáig az újraosztásnak köszönhetően Hargita megye majdnem egy teljes mandátumot ajándékozott valamely más megyében működő RMDSZ-szervezet számára. Ezt szokás volt elfogadni, de nem volt szokás legalább megköszönni. Ez most megszűnhet, így az érintett települések polgármestereinek, helyi szervezeteinek csak azt mondhatom: fel a fejjel, legyenek tudatában, most mi vagyunk az esélyesek, és ezt tudassák az ezeken a településeken lakó magyarsággal is.

 

 

Anunțuri
Acest articol a fost publicat în Presa HU / Sajtóban, Presa HU /Sajtóban. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s