A tölgyesi pszichiátriai kórház referencia

Egy önellátó szociális nagyüzem, egy referenciaként említhető rehabilitációs központ – ez volt a benyomása dr. Verestóy Attilának a tölgyesi pszichiátriai kórház pavilonrengetegében tett látogatása során.

Această prezentare necesită JavaScript.

Ha Gyergyótölgyest említünk, mindenkinek óhatatlanul a pszichiátriai rehabilitációs központ ugrik be. A 326 ágyas és átlagosan 240-260 beteggel bíró intézmény valóban egy igazi szociális nagyüzem. Kétszáz alkalmazott dolgozik itt, és az is beszédes adat, hogy saját mosodájukban naponta 300 kg ruhát tisztítanak.

Foglalkoztató és terápiás céllal melegházat hoztak létre, ahol saját fogyasztásra termesztenek paradicsomot, uborkát, gombát. Van sport- és mozitermük, könyvtáruk, saját borbélyuk, varrodájuk, sőt egy terem, melyben egy szövőszék „segít” a betegeknek. Jó ugyanis, ha lefoglalják magukat, ha tevékenyek.

A kaszárnyákból lett pavilonok között kellemes környezet fogad: zöldövezet parkokkal, padokkal, szökőkúttal. A számos különböző egységből álló kórház gyógyászati része is osztályokra tagolható: van akut, kórnikus és zárt osztályuk, egy pavilonban 69 fogyatékos gyerekkel is foglalkoznak, illetve az egyik épület emeleti részén egy takarosan berendezett nyílt szekciót is kialakítottak, ahol akár családdal is fogadják a betegeket.

„Minden régi nálunk” – mondja Csibi Veronka kórházmenedzser, majd a látogatás során mutatja is: a kazán igazi muzeális darab, 1961-ben épült. Több pavilonra is ráférne még a tatarozás, a modernizálás, illetve a kaszrányarengetegben számos épület nincs kihasználva, a kórház vezetősége viszont hosszú távon gondolkodik, nyolc éves fejlesztési tervet állítottak össze.

„Tölgyest segíteni kell, hisz úgy tekinthetünk erre a központra, mint egy referenciára” – közölte az menedzserrel dr. Verestóy Attila szenátor, akinek mondandóját Mik József, Borszék polgármestere, parlamenti képviselőjelölt azzal toldotta meg, hogy a kétszáz embernek munkát adó intézmény a legfőbb munkáltató a térségben, így reméli, továbbra is támogatni, fejleszteni tudják.

Forrás: Verestóy szenátor oldala

Anunțuri
Acest articol a fost publicat în Presa HU / Sajtóban. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s