Fórum Borszéken: Egy kis politikai matematika

Această prezentare necesită JavaScript.

Mik József, Borszék polgármestere, parlamenti képviselőjelölt meghívására dr. Verestóy Attila lakossági fórumon egy kis politikai matematikaórát tartott, mely során pár lépéssel vezette le azt, hogy minden nem RMDSZ-re leadott magyar szavazatból hogyan lesz román voks.

Borszék elöljárója, a megye északi részének parlamenti képviselőjelöltje polgármesterként elvégzett beruházásairól, fejlesztéseiről adott jelentést a nagy számban érdeklődő lakóknak. Volt miről beszélnie, hiszen a település – főleg turisztikai szempontból – felszálló ágon van. Hogy csak egy példát említsünk: most épül egy modern multifunkcionális gyógykezelőközpont, melynek elkészítésére a fejlesztési és turisztikai minisztérium a városi önkormányzattal közösen 22,4 millió lejt dobott össze.

Mik a törvénykezési hiányosságokra, jogi hézagokra hívta fel a jelenlévők figyelmét, példaként említve, hogy míg Borszék költségvetése négymillió euró, addig borvízilletékből, vagyis a töltőde által a borvizeink használata után befizetett illetékekből nagyjából havonta folyik be ekkor összeg az államkasszába, a pénzből viszont a település nem sokat lát vissza. Képviselőként orvosolná a helyzetet: kezdeményezné a borvíztörvény hatályba léptetését.

A fórumon dr. Verestóy Attila előre figyelmeztette a lakókat, hogy lelkesíteni, mozgósítani érkezett. A szenátor „matematikaórát” tartott, mely során a közelgő választások kapcsán azt ismertette, hogy a román pártok szimpatizánsai részéről a nagyobb részvétel azt eredményezheti, hogy a magyaroknak nem lesz súlya, hangja a parlamentben.

„Nem elég az öt százalék, hat kell. Ellenkező esetben a 18 képviselővel bíró kisebbségek frakciója lesz a mérleg nyelve. Mi csak akkor nyerünk, ha helyzetet teremtünk, ha kihagyhatatlanok, kikerülhetetlenek vagyunk. Az RMDSZ 500-600 ezer szavazatra számít, így 360 ezer szavazatot simán hoz. Ez pedig azt jelenti, hogy matematikailag más magyar pártnak nincs esélye bejutni, a nem RMDSZ-re leadott magyar szavazatokat tehát visszaosztják a bejutó pártok között: 92-94 százalék jut ebből a román pártoknak, és mindössze egy töredék a szövetségnek. A matematika makacs tudomány: a nem RMDSZ-re leadott szavazatokból román voks lesz, és elveszítünk egy-két szenátori, képviselői mandátumot, nem tömbmagyarságban, hanem szorványban. Ezt kell megértsék az emberek” – magyarázta a szenátor, aki szerint a romániai magyarságnak nincs más alternatívája, mint az összefogás.

Forrás: Verestóy szenátor oldala

Anunțuri
Acest articol a fost publicat în Borszék, Presa HU / Sajtóban. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s