FILM: Puskás Elemér polgármester, Petres Sándor megyei alelnök és Mik József képviselőjelölt

Puskás Elemér – Gyergyóditró polgármestere:

– December 9-e mérföldkő lesz közösségünk számára. Minden egyes választás – helyhatósági és parlamenti választás – mérföldkő egy község számára – a település számára, viszont én úgy gondolom, hogy a 2012-es kétszeresen is az: megtapasztalhattuk, megtapasztalhattam személyesen is, mit jelent az, ha egy körzetben levő magyar településnek nincs magyar képviselője Bukarestben. 2008-2012 között ez így volt, sajnos. Sokszor a bőrömön tapasztaltam, hogy mit jelent az, hogy nincs aki segítsen községünkön. Az RMDSZ 2012-ben Mik Józsefet indítja képviselőjelöltnek az 5-ös körzetben. arra kérem Önöket, hogy támogassák szavazataikkal őt.

Petres Sándor – Hargita Megye Tanácsa alelnöke:

– Az 5ös körzetben Mik József a képviselőjelöltünk. az a Mik József akivel a 2000-es évek elejétől együtt dolgozom, akkor még a közélet iránt érdeklődni kezdő, a közéletben éppen csak elinduló fiatalként kerültünk egymással kapcsolatban, és nagyon nagy öröm, nagyon jó érzés volt azt látni, hogy a pályakezdő fiatal ügyvezetőből komoly, megbízható, szorgalmas alpolgármester, majd sikeres polgármester lesz Borszék városában.

És ha bárkiben megfogalmazódik: miért ebben a körzetben Mik József a jelöltünk? – el kell menni Borszékre és körülnézni, és ott van a válasz! azt gondolom hogy Mik Józzef tudja hozni – a körzet számára is mint Borszék számára – mert megvan a szorgalma hozzá

Szükségünk van egy olyan kvalitású emberre mint Mik József, mert ebben a körzetben mi magyarok kisebbségben vagyunk, de a román szavazatok jó megoszlása esetén győzni tudunk.

Miért mondom ezt? hozzászokhattak ahhoz, hogy mindenki azt mondja: itt és most! most vagy soha! – nem biztos, hogy ez mindig igaz. most viszont igaz! hisz 2013-2014 folyamán meg fog változni Romániának az Alkotmánya és meg fog változni a közigazgatási berendezkedés. meg fognak születni a közigazgatási régiók – ha tetszik nekünk, ha nem. egyetlen dolgot tehetünk: megpróbálunk beleszólni abba, hogy milyen  régiók szülessenek meg. mert születhet számunkra ideális helyzetben: Székelyföldi régió – ahol itthon leszünk, úgy ahogy eddig Hargita megyében itthon voltunk, vagy születhet számunkra olyan elosztás, ahol a három magyar többségű vagy szinte magyar többségű megye külön-külön lesz kénytelen komoly román többséggel, akár 80%-ossal szembenézni. ha nem lesz az RMDSZ-nek elég ereje beleszólni ebbe a kérdésbe – akkor a rosszabbra készülhetünk: tapasztalhatják a TVben rádióban-újságban, mindenhol, hogy amúgy is olyan időszakot élünk, amikor azok, akik nem szeretnek minket, még kevésbé szeretnek mint bármikor mostanság.

Mikor minden egyes törekvésünket – megyen az székely tankönyv, zászló, település-névhasználat, bármi – igyekeznek megtorpedózni: ott kell legyünk és erősek kell legyünk, hogy ezen a helyzeten javítani tudjunk. Ha a Hargita megyei tanácstól el fognak hatásköröket döntési jogokat vonni és regionális szintre viszik egy olyan helyzetben, hogy esetleg 20%-nyian leszünk a regionális döntésnél, akkor nem biztos, hogy ugyanúgy fogunk tudni segíteni a ditrói közösségnek, ahogyan azt az elmúlt évek során a polgármester úrral, tanáccsal együtt tettük. arra kérem Önöket, gondolják ezt végig. Gondolják azt is végig, hogy az RMDSZ magyar versenytársára leadott szavazatokból 100-ból 94 a visszaosztás során át fog menni román pártra. 100 szavazatból 6 át fog jönni az RMDSZ-re , 94-ből pedig román képviselő lesz. 2012 nyarán a ditrói közösség bebizonyította azt, hogy a saját sorsát tudja irányítani, hogy érti-érzi, hogy mi a legjobb ennek a falunak. én megvagyok arról győződve, hogy ez most is így lesz.

Mik József képviselőjelölt:

– Az 5ös körzetben, amely Ditrótól Gyergyótölgyesig tart, vállaltam, hogy indulok a képviselői tisztségért – Ditróért is, ahol 99% a magyarság van, de a térségnek – Ditrónak is – több mint 8 éve nincs magyar parlamenti képviselője. Én úgy látom, hogy ezen most változtathatunk. Változtathatunk, hogy fejlődjünk. fejlődik a Gyergyói-térség és fejlődik ez a régió. Hogyan érhetjük el? Ennek a térségnek is a húzóágazata a turizmus lehet: úgy, ahogy Borszéken és Maroshévízen a fürdőturizmus lesz fellendülőben, a többi településen – köztük Ditróban is -a  faluturizmust lehetne fellendíteni. Voltak komoly támogatások az elmúlt években, és lesznek újabbak – hiszen 2014-18 között komoly uniós alapok kerülnek lehívásra – amiket ha kellően tudunk előkészíteni, eredményes projekteket tudunk benyújtani – közösen pályázhatnak önkormányzatok, és olyan projektek születhetnek a térségben, amelyek közösen megteremthetik egy önfenntartó gazdaság alapját.

Nagy probléma a térség számára a munkahelyek: munkahelyeket kellene teremteni elsősorban a kisvállalkozások támogatásával. Tájékoztatókat kell tartani, hogy hogyan is lehetne előteremteni a szükséges önrészt.

Másik fontos lépés amit a térségben meg lehet valósítani: az erdei gyümölcs feldolgozása: kisüzemeket lehet létesíteni – és akkor ennek is a helyi közösségek látják a hasznát.

Mint polgármester az elmúlt években bizonyítottam, ezt látták a környező települések polgármesterei is – egy olyan helyi csapattak, RMDSZ-csapattal, egy olyan településen, ahol megértette román és magyar is: az elmúlt 20 év lemaradását csak változtatással lehet helyrehozni. Én ezt kérem parlamenti képviselőként: bízzanak bennem és december 9-én jöjjenek el és szavazzanak az RMDSZ-re.

Anunțuri
Acest articol a fost publicat în Dokumentum. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s