Szabadnapot adnak december 10-ére, hétfőre, az egyetemi hallgatóknak

MTI 2012. december 1., szombat 15:26

Szabadnapot adnak december 10-ére, hétfőre az egyetemi hallgatóknak Romániában, hogy részt vehessenek az előző napi parlamenti választáson – jelentette bszabadnap.jpge szombaton Victor Ponta miniszterelnök.

Romániában december 9-én rendeznek parlamenti választásokat. Az egyéni választókerületes rendszerben mindenki ott adhatja le voksát, ahol a választási névjegyzékben szerepel: ez alól csak a külföldön tartózkodó román állampolgárok képeznek kivételt. Ezért a más városokban tanuló egyetemistáknak haza kell utazniuk, ha élni akarnak választási jogukkal.

A miniszterelnöktől egy – a kormány nyílt napján részt vevő – egyetemi hallgató kérte, hogy legyen szabadnap a választás utáni hétfő. A miniszterelnök nem sokkal később bejelentette, hogy konzultált az oktatási tárca vezetőjével, aki beleegyezett a javaslatba.

„Azt szeretnénk, hogy minél többen szavazzanak, mert minden voks fontos” – tette hozzá Victor Ponta.

A fiatalember arra is rákérdezett, hogy a hazautazáshoz ingyenes menettérti vonatjegyeket is kapnak-e az egyetemisták: erre a kormányfő annyit mondott, hogy „megpróbálják elintézni”.

A romániai egyetemisták szervezeteinek országos szövetsége (ANOSR) néhány napja hivatalos átiratban figyelmeztette a kormányt, hogy a román törvények éppen azokat korlátozzák választójoguk gyakorlásában, akik hosszú távon leginkább érdekeltek az ország jövőjének alakulásában. A szövetség ezért hivatalosan is kérte: biztosítsanak ingyenességet december 7. és 10. között a közszállítási járműveken, és adjanak szabadnapot december 10-én a romániai egyetemistáknak.

Anunțuri
Acest articol a fost publicat în Dokumentum. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s