GyergyóiHírlap: Négy mandátum biztos, az ötödik is meglehet

Balázs KatalinGergely Imre | 2012.12.10. [20:17] | Utolsó módosítás: 2012.12.11. [08:50]

Ami a parlamenti választások gyergyószéki eredményeket illeti, a két szenátori és két képviselői mandátumot RMDSZ-es jelöltek szereztek meg, Mik József pedig bízhat a visszaosztásban.

valasztasok_kr_02_or_b

Moldován József és Kelemen Hunor képviselői mandátumot nyert, Verestóy Attila és Tánczos Barna  pedig bejutott a szenátusba. A négy politikus ötven százaléknál több szavazatot szerzett a gyergyószéki településeket is érintő választókerületében. Érdekes viszont a helyzet az északi (5-ös számú) körzetben, ahol a jelenlegi belügyminiszter, az USL színeiben induló Mircea Dușa végzett az első helyen 5855 szavazattal, de nem szerzett abszolút többséget. A második helyen az RMDSZ jelöltje, Mik József végzett 3846 szavazattal. Dușa a választási törvény értelmében nem kap egyetlen szavazatot sem a visszaosztásból, mivel pártja abszolút többséggel nyert országos szinten.
Amennyiben a szavazat-visszaosztás során az RMDSZ-re annyi szavazat jut, hogy Mik József megelőzi Dușát, a borszéki polgármester jut be a parlamentbe – olvasható a Gyergyó Területi RMDSZ honlapján. A visszaosztás eredményei várhatóan kedden derülnek ki.

Eredmények Hargita megyéből

Hargita megyében mindkét szenátori körzetben az RMDSZ nyert: az 1-es számúban Tánczos Barna a voksok 75%-át, a 2-es számúban Verestóy Attila a szavazatok 68%-át gyűjtötte be. Az öt képviselői körzetből négyben az RMDSZ jelöltjei végeztek az első helyen, egyben az USL jelöltje lett az első. Korodi Attila a szavazatok 73%-át, Kelemen Hunor a 79,4 %-át, Antal István a 73,8%-át, Moldován József a 79%-át gyűjtötte be. Az 5-ös képviselői körzetben 47%-kal az USL jelöltje, Mircea Duşa végzett az első helyen, ebben a körzetben Mik József RMDSZ-es jelölt 31%-kal a második lett.

A szenátorjelöltekre leadott 120 ezer hargitai szavazatból az RMDSZ 83 ezret szerzett meg, az EMNP 17,7 ezret, az USL pedig 10 ezret. A képviselőjelöltekre is hasonló arányban oszlottak meg a szavazatok. Hargita megyében 44,3 százalékos volt a választási részvétel.

Moldován köszöni és ígéri, megszolgálja a bizalmat

Hargita megyében a képviselőjelöltek közül a legtöbb szavazatot Moldován József kapta: több mint 22 ezer választópolgár szavazott neki bizalmat a Gyergyó–Parajd–Keresztúr körzetben. A politikus hétfőn sajtótájékoztató keretében értékelte az elért eredményeket.

A  parlamenti választás Hargita megyei 4-es számú egyéni választókerületének eredményei szerint a leadott szavazatok több mint 77 százaléka az RMDSZ jelöltjét támogatta, a fennmaradó voksok pedig megoszlanak a román pártok és az EMNP között. Gyergyószentmiklóson míg 2008-ban nem egészen 2500 szavazatot kapott a szövetség akkori jelöltje, a vasárnapi választás alkalmával több mint négyezret szerzett – hangzott el a sajtótájékoztatón.

„A megelőlegezett bizalmat megszolgálom. Azon fogok dolgozni, hogy összefogással az itt élőknek biztonságos jövőt biztosítsunk, és életerős közösséget építsünk. Én a körzetem minden lakójának képviselője leszek, minden magyar ember érdekét szem előtt tartom majd a munkám során” – fogalmazott Moldován József.

Anunțuri
Acest articol a fost publicat în Dokumentum, Presa HU / Sajtóban. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s