„Hogyan tovább, Székelyföld?” – turisztikai jövőkérdések az éterben

 

A Marosvásárhelyi Rádió Borszékre kihelyezett március 2.-i műsorában Hargita megyei turisztikai stratégiát elemzett meghívott-társaival Borboly Csaba megyeelnök

 Az adásidőben készült fotón balról-jobbra: Ballai Erzsébet, Sárpátki Melánia, Borboly Csaba, Toth Béla, Mik József, Farkas Aladár.

Vendegsegben_marc2BorszekBellaVilla_BallaiErzsebet_SarpatkiMelania_BorbolyCsaba_TothBela_MikJozsef_FarlasAladar

Kétszeres ünnepnapon – a Marosvásárhelyi Rádió 55. születésnapján, illetve a „Székelyföld hangja!” jelszavú médium egész napos magyar nyelvű adásának nyitónapján – Borszékről jelentkezett március 2-án a rádió Vendégségben című műsora. A kétórás élő adás meghívottjai Borboly Csaba megyeitanács-elnök mellett a városvezető-házigazda, valamint turisztikai szakemberek voltak.

Borboly Csaba megyei-tanácselnök szerint „Hargita megye legszebb sarkáról” köszöntötték Toth Béla szerkesztő-műsorvezető Vendégségben adásának borszéki kiadása meghívottai – a megyeelnök mellett Mik József, Borszék polgármestere, Farkas Aladár helytörténész, városi tanácsos, Sárpátki Melánia és Szőts Béla borszéki panziótulajdonosok és Ballai Erzsébet helyi magyartanár – a hallgatókat március 2-án, a helyi Bella Villa konferenciatermébe kihelyezett stúdióból.

Köszöntvén a Marosvásárhelyi Rádiót, a nyitányban Borboly Csaba úgy fogalmazott: a Marosvásárhelyi Rádió Hargita megye „hivatalos közlönye”, hiszen elsődleges és hiteles hírforrás az itt élők számára, továbbá kiemelte, „a Marosvásárhelyi Rádió közösségépítő is”. Megköszönvén a helyszínválasztást a történelmi napon a szerkesztőknek, üdvözölte és köszönten Szász Attila főszerkesztő-helyettesnek, a magyar nyelvű műsorszerkesztőség vezetőjének, valamint az  RMDSZ-nek, hogy erőfeszítéseik nyomán megduplázódott a magyar nyelvű adás.

(Mint ismeretes, március 2-től új frekvenciákon (lásd mellékelve) sugározva – illetve interneten a http://www.marosvasarhelyiradio.ro/ oldalon is – immár naponta reggel 8 és este 10 óra között folyamatosan szól „Székelyföld hangja” – az utolsó órában naponta németül is, és 15 órát magyarul: óránkénti hírműsorokkal, háromórás hírháttérrel, valamint premierként naponta esti mesével is bővülvén.)

A „borszéki turizmus helyzete” szerkesztői felvetésre Borboly Csaba elmondta: ennek nem csupán Borszék térségre nézve, hanem egész Székelyföld számára van jelentősége. 2009-ben dolgozták ki a turisztikai stratégiát a megyénél – előtte már volt Borszéknek sajátja: egy olyan „jó terv”, mellyel összehangolva Mik József polgármesterrel közösen 15 évre előre látják a lehetőségeket, amik egymást erősítő hatással, szinergikusan tudják egymást erősíteni – ez a kulcsszó, jelezte az elnök.  Példaként említette: Bukovina felé átvezető útszakasz megépítésére törekszenek Gyergyóditrónál, és Orotván át is kínlódnak megépíteni: Szucsáva megye felé; a hó adottságok Borszéken országos szinten olyanok, hogy síparadicsomot lehet itt működtetni; és, mint mondotta, a román szaktárca jelenlegi vezetője szerint is fontos prioritás a Moldova-Erdély autópálya: tehát olyan potenciál borszék, amely húzóerőt tud jelenteni a térségben, egész Székelyföld számára. További kulcsszavak: aktív turizmus, fürdő, székely termékekkel, gasztroturizmus, stb. „Borszékon van egy jó csapat a turisztikai szakemberekkel, ebben bízom: lehet menni előre” – fogalmazott Borboly.

Mik József újraválasztott polgármester jelezte: a megye igazi segítő partnerük és számos megvalósítást könyvelhettek el az elmúlt négy évben, ám nagy segítségre van továbbra is szükségük a fejlődéshez: a miniszter- és kormányváltással a futó programok elakadnak. A napi 500 férőhelyes wellness-kezelőközpont, 60%-ban kész van az eddig kapott 6 millió euróból, de a folytatásra ígéretek vannak csak. Még kellene 3 millió euróra lenne szükségük az eredetileg 2012 végére tervezett beüzemeléshez.

Mint jelezte, ugyan a térség legkorszerűbb sípályájának köszönhetően a téli szezon plusz 3 hónappal növelte a szezont, ha a kezelőbázis is elkészülne, teljes, 12 havi turistaszezon lenne.  Ám jelenleg olyan időhúzó procedúrák miatt bosszankodnak, hogy egy Hargita Megye Tanácsától kiváltott engedély hasonmását kell két bukaresti intézménytől is kiváltaniuk egy nagy tételű kockakő-burkolás Natura 2000-es területbe eső kis szakaszához, továbbá a központ romos műemléképületekkel az önkormányzat a vonatkozó jelenlegi törvények miatt patthelyzetbe kerültek. Ám szerencsére a panziósokkal és a Borszéki Vendégvárók Szövetségével jó a kommunikáció, ami a munka alapja is. „Jó úton vagyunk, a turisták lassan visszaszoknak Borszékre”- jelezte az elöljáró.

Farkas Aladár helytörténész többek között kiemelte: villánként durván százezer eurós befektetést jelent a tulajdonosoknak a villák korszerűsítése, ezért nehézkes ez a folyamat.

„Most érdemes Borszékre befektetni, mert itt elindult valami” – vélte Sárpátki Melánia, a borszéki Korona Panzió vezetője, ama panzióé, mely uniós pályázatból épült. Szőts Béla, a Bükkhavas panzió adminisztrátora, aki Felsőmagyarországról költözött ide a feleségével a Borszék legmagasabb havasa tetejére épült panzió működtetése céljából ugyanezt hangsúlyozta a magyarországi üzleti kapcsolataik visszhangjából.

Az adásban, intermezzóként – Arany János költő születésnapja apropóján Ballai Erzsébet magyartanár és Berecz Szabolcs diák is megszólalt, valamint a helyszíni főzőrovatban a villa mesterszakácsa ajánlott ünnepi székely eledelt a hallgatóknak.

Zárásképpen a hallgató megtudhatta: Borszéken még két hétig kitűnő hóval várják a sízőket.

 

 

A március 2-i borszéki teljes adás a Marosvásárhelyi Rádió online archívumában meghallgatható a következő linken:

http://www.marosvasarhelyiradio.ro/musorok/vendegsegben_a_marosvasarhelyi_radio/vendegsegben_borszeken_hargita_megye__1_2_3.html

 

Borszék, március 2.

 

 

Anunțuri
Acest articol a fost publicat în Uncategorized. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s