RomexpoNews: “Dezvoltarea statiunilor balneare in contextul relatiilor dintre investitori si autoritati”

In data de 15.03.2013, a avut loc in cadrul Targului de Turism al Romaniei, desfasurat la ROMEXPO, un seminar privind “Dezvoltarea statiunilor balneare in contextul relatiilor dintre investitori si autoritati”, organizat de catre Asociatia Nationala a Statiunilor Turistice din Romania si Organizatia Patronala a Turismului Balnear din Romania, sub patronajul si in prezenta dnei Maria Grapini, ministru delegat pentru IMM-uri, Mediul de Afaceri si Turism.

20130315_112202 (1)Fotó: Mik József

La seminar au participat inalti demnitari ai statului, precum domnul Dan Mircea Popescu – fost Ministru al Muncii si fost deputat de Ialomita, domnul Senator Serban Mihailescu, domnul Petre Baron-fost Ministru al Turismului, numerosi primari din statiunile balneare, investitori in turismul balnear, reprezentanti ai mediului academic, specialisti, reprezentanti ai mass-media. Scopul seminarului a fost intensificarea relatiilor dintre autoritatile centrale si locale cu sectorul privat, cu institutii care colaboreaza pentru dezvoltarea acestui sector.

Cu acest prilej a fost semnat si un Protocol de colaborare intre cele doua asociatii si Ministerul Economiei, reprezentat de dna Maria Grapini, ministru delegat. In cadrul dezbaterilor care au avut loc au fost ridicate o serie de aspecte privind legislatia in domeniul turismului, necesitatea incheierii unor parteneriate public-private, precum si necesitatea elaborarii unei legi a parteneriatelor, nevoia de certificari ale factorilor de cura si ale statiunilor balneare, modul cum se face promovarea potentialului si a programelor balneare, etc. A fost ridicata si problema promovarii unor produse sau tratamente originale romanesti, de genul Gerovital, Aslavital, Pell-Amar, Ulcosilvanil, care au atras in vremurile mai vechi mii de turisti straini in Romania, alaturi de programele din statiunile balneare.

Dna Maria Grapini a declarat ca turismul balnear este singura forma de turism din tara noastra, care se bazeaza pe un potential permanent, de mare complexitate, practic inepuizabi, si ca o importanta deosebita o va avea realizarea de parteneriate public-private, iar institutia pe care o reprezinta isi propune sa abordeze turismul balnear, prin intermediul unor strategii speciale de investitii care sa aiba in prim plan statiuni pilot. Dl. Victor Moraru, presedintele Asociatiei Nationale a Statiunilor Turistice din Romania a subliniat faptul ca incheierea protocolului de colaborare, intre cele doua asociatii si minister este un moment destul de important, intrucat acest parteneriat este un prim pas spre dezvoltarea statiunilor din Romania.

De asemenea, Asociatia Nationala a Statiunilor Turistice din Romania, prin vocea domnului Presedinte, Victor Moraru a subliniat disponibilitatea si interesul autoritatilor locale de a sprijini initiativele si parteneriatele public-private, si a propus, continuarea programelor de finantare a investitiilor in turism, finalizarea proiectelor incepute si care se afla intr-un stadiu avansat de executie, continuarea factorilor de cura, reinfiintarea scolilor de meserii care sa ofere, pe de o parte personal calificat pentru unitatile de turism din statiuni cat si sa creeze locuri de munca pentru diferite categorii sociale. Dl. Nicu Radulescu, presedintele OPTBR, a reiterat interesul investitorilor particulari pentru acest domeniu, dovada fiind numeroasele investitii realizate in statiunile balneare, dar, care trebuie sa beneficieze si de o infrastructura adecvata, iar pentru aceasta este necesar si de un efort sustinut din partea statului.

In cadrul Targului de Turism al Romaniei, desfasurat in perioada 14-17 martie, a.c, Asociatia Nationala a Statiunilor Turistice din Romania a participat cu stand propriu, cu o parte din statiunile turistice din Romania, membre ale asociatiei, cum ar fi: Amara, Baile Herculane, Baile Felix, Baile Govora, Baile Olanesti, Baile Tusnad, Borsec, Gura Humorului, Ocna Sibiului, Bazna, Straja, Targu Ocna, Tasnad, Pucioasa.

Anunțuri
Acest articol a fost publicat în Borszék, Presa RO, Press. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s