Bonyhád-helyszínink a Transindexen:Öt évig áll majd Bonyhádon Magyarország legnagyobb, Borszékről kapott májusfája

Cikk forrása a Transindexen.

Közleményünk alapján:

 

Székely-székely kapcsolatok: a borszéki májusfa története

 Öt évig áll Bonyhádon Magyarország legnagyobb, Borszékről kapott májusfája. A májusfa-állítási ünnepségéről hazaérkezett borszéki delegációban a borszéki Tündérkert Virágai néptánccsoport kis székelyruhásai pördültek élő kapcsolatként, a májusfaállításhoz vivő kapcsolatot pedig egy Borszékre áttelepült bonyhádi vállalkozó teremtette meg.

A borszékiek nem verték nagydobra a hírt, amíg fel nem röppent majális előtt a hírügynökségeken: „Magyarország valószínűleg legnagyobb májusfáját állítják fel május 1-jén Bonyhád főterén, a 33 méter magas vörösfenyő az erdélyi Borszékről érkezett. A fenyőt 2012. december 15-én vágták ki egy Borszék határában fekvő erdőben, januárban a Hargita megyei fürdőváros ajándékaként érkezett a Völgységbe. A körülbelül 150 éves, 4,3 tonnás faóriást egy három méteres vasszerkezetben helyezik el.”

Bonyhad_borszeki majusfa10

Így is történt. A fát huszárbandérium, fúvószenekar és néptáncegyüttesek kíséretében, hintóval húzzák a bonyhádi Szabadság térre, ahol Bajorországból hozott elődje helyén állították fel – a rendezvényen Borszéket Mik József polgármester és Benkes Zsolt alpolgármester, valamint a Tündérkert Virágai borszéki néptánccsoport képviselte.

Bonyhad_VendegLazarOdon_szervezo_MikJozsef_borszekipolgarmester_KohlerneKochIlonaBNOelnok_szervezo_EditSinger_temesvaritanccsoportvezetoje_PotapiArpadJanosBonyhadpolgarmester

– Székelyek vagyunk, Borszéken, Székelyföldön, ám Hargita megye északi szegletében, ahol a magyarság aránya csak 40% – nyitotta beszédét Mik József. „Ezért olyanok a borszékiek, mint ez a fenyő” – tette hozzá, jelezvén, folyamatosan edzőnek, „növekednek”, fejlődnek, és a fellendülő fürdővárosból, az egykori Erdély ékköve-ként ismert királyi üdülőből igyekeznek minél magasabbra  nézve minél feljebb jutni.

Bonyhad_TunderkertViragai

Bonyhádon is itthon vannak a borszéki székelyek, mondotta Mik József, utalva arra, hogy  a völgységi városban 1978 óta rendeznek Székely bált –„ ezért a bonyhádiaké is ez a feny:, alanyi jogon”. A városvezető jelezte: Romániában, Székelyföldön most „szimbólumok mögé rejtenek politikai problémákat”, ilyen a székelyzászló-feljelentgetések hulláma, de ezzel a cselekvő borszéki önkormányzatnak nincs egyéb dolga, mint az, hogy természetesnek tekinti a szimbólumok használatát, s a cirkuszokkal nem bajlódva tovább végzi a közösségépítő-városfejlesztő munkát. „Azért adta Borszék Bonyhádnak ezt a fát, mert: itt jó helyen van. Ezek a székely motívumok a májusfán ugyan nem teszik székelyzászlóvá ezt a fenyőt, de: közösségi fa, a bonyhádiak és borszékiek, és az ők szellemiségünk fája, ezt hirdetik Magyarországon a legmagasabbról az egész világon” –fogalmazott a polgármester, jelezvén, az 5 év, amíg itt fog állni a borszéki vörösfenyő, az sok jó cselekvésre elég. Ebben bízik, és ezért dolgozik a borszékiekkel és „testvéreikkel”.

Bonyhad_borszeki majusfa03

Mint köszönetei sorában emlékeztetett rá, hogy a bonyhádi Szőts Béla – aki évek óta Borszék legmagasabb csúcsára épült menedékházat működteti, és ötletelésben és kivitelezésben is egyik „motorja” a borszéki fellendülésnek – volt az, aki felhívta a figyelmét Bonyhád hagyományára, valamint a lehetőségre: idén Székelyföldről állítana a bonyhádi önkormányzat fenyőt. Így Borszék elébe mehetett adományával a lehetőségnek.

Bonyhad_borszeki majusfa06

Mik József köszönetet mondott a fafaragóknak, szervezőknek, polgármesternek, alpolgármester asszonynak, és mindazon bonyhádi családnak, akik a polgármester beszéde előtt közvetlenül fellépő, nagy sikert arató Tündérkert Virágai tánccsoport gyerektagjait elszállásolták. Borszék polgármestere továbbá meghívott „egy autóbusznyi gyereket” és delegációt Borszékre.

Bonyhad_borszeki majusfa07

A folklórműsoron felléptek a Borszékről és Temesvárról érkezett táncosok is. Az eseményt megtisztelte jelenlétével Tóth Ferenc kormánymegbízott (Tolna Megyei Kormányhivatal), László-Varga Zsuzsanna főigazgató (Tolna Megyei Kormányhivatal), Zsalakóné dr. Studer Krisztina hivatalvezető (Bonyhádi Járási Hivatal) és Metzné Darabos Orsolya hivatalvezető-helyettes (Bonyhádi Járási Hivatal) is.

Bonyhad_TunderkertViragai_borszeki_neptanccsoport

Potápi Árpád János bonyhádi polgármester üdvözlő beszédében külön köszöntötte Mik József borszéki polgármestert, Köhlerné Koch Ilonát, a Bonyhádi Német Önkormányzat elnökét és Vendég Lázár Ödön szervezőt, akik nélkül az esemény nem jöhetett volna létre. A rendezvényt a bonyhádi Önkormányzat és Filóné Ferencz Ibolya alpolgármester; a Bonyhádi Német Önkormányzat; a Bonycom Kft.; az Original Travel Utazási Iroda és a Vörösmarty Mihály Művelődési Központ közösen szervezte meg.

20130502_094702

A májusfa-állítás ünnepét követő napokban a borszéki delegáció Bonyhád polgármesterével és alpolgármesterével zajló egyeztetésén felvetődött a testvér-települési szerződés megkötése is, mivel sok bonyhádi, akik már jártak Borszéken és akik kapcsolatokat alakítottak ki helybéliekkel, kérték ezt.

Háttér:

A Tündérkert Virágai tánccsoportnak a helyi önkormányzat döntése nyomán helyi költségvetésből állta az útiköltségét. (Ez nem kivételes döntése az idei költségvetésből a testületnek: a borszéki döntéshozók az ínséges büdzséből is stratégiai döntéssel határozták meg, hogy minden (!) helyi civil szervezet tevékenységére pénzt juttatnak, ugyanis idén először az egész nyári turistaszezonra kulturális rendezvényeket biztosítanak hétvégenként a helyiek – turistacsalogató és közösségépítő elgondolásból).

Egyébként ez a tánccsoport csak egyike a Borszéken alakult a féltucatnyinak, amelyek aktívan fellépnek minden rendezvényen: a borszéki néptánc-mozgalom a teljes települést, minden iskolai osztályt átfog. Borszéken úgy mondják: minden családra jut néptáncos. Emellett 2012 végére gyerek-rockzenekar – Metrock – debütált a városban, és Erdély szerte elismeréseket vív ki a frissen végzett diákokból verbuvált DNS zenekar, a 2012-es Médiabefutó egyik felfedezettje DNS zenekar a Médiabefutó döntőjében: http://tv.transindex.ro/?film=715 .

Borszék, május 9.

A május 1-jei bonyhádi faállítási ünnep programja itt: http://www.volgysegportal.hu/index.php?option=com_content&task=view&id=5495&Itemid=87 )

Kapcsolódó:

Az Erdélyi Magyar televízió Látogató műsora sorozatavató adása Borszékről: http://www.youtube.com/watch?v=S76lnNVYh0w

 

Anunțuri
Acest articol a fost publicat în Borszék, Dokumentum, Presa HU /Sajtóban, Press. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s