Borszéki FORRÁSOK/május – teljes lapszám –

Borszék 60 – ami még nem volt

Május 28-at mutat a naptár, és akkora sodrásban vagyunk, akkora hajszában, akkora nyomás alatt dolgozunk, hogy most tényleg, igazából, valóban itt van valamink, ami mellett bűn volna elrohanni: idén 60 éve vált várossá Borszék. Úgyhogy mosolygok egyet, megállok egyet, szétnézek egyet. De előbb: visszanézek.

Eljátszom a gondolattal ezen a hatvanéves évfordulón: milyen érzés lenne, ha, mondjuk ma reggelre éppen, a hatvan évvel ezelőtti Borszék polgármestereként ébrednék? Mi lenne a dolgom aznap? Milyen lenne a közérzetem? Milyen lenne az Önöké, tisztelt borszékiek?

Vicces, de felelős időutazós képzeletjáték ez. Itt, Borszéken, kollégáim és máshol élő szakemberek, akik belőlünk, borszékiek múltjából írták a szakvizsgáikat, már tüzetesen utána kutattak: milyen volt Borszék hatvan éve?

Amit a levéltárak mutatnak, az dokumentum. Tény. Amit a képeslapok, korabeli képek mutatnak: tény és hangulat. S az akkori kor mediatizáló ereje. Az alapérzés, mindenesetre, az: az emberek nyugodtak voltak. Bíztak magukban. Csodálták ezt a tájat. Bíztak a forrásaink gyógyhatásában, a természetben. Törődtek magukkal, egymással, törődtek a kincsekkel, törődtek a jó adottságokkal.

Merítettek a természetből. Szó szerint is, átvitt értelemben is. Erőt gyűjtöttek, adtak, éltettek. Örültek.

Most hogy állunk ezzel? – teszem fel a kérdést magamnak hirtelen visszaérkezvén 2013-ba. És hogyan áll ezzel a világ, aki bennünket, borszékieket, szemlélget?

A válasz az internetről is visszaköszön. Éppen mai napon szétnézve egyik közösségi oldalon megtaláltam a Turism de altadata (Egykori turizmus) nevű közösséget, s e bukaresti bejegyzésű oldalon rengetek korabeli fotót Románia üdülőtelepeiről: közöttük Borszék egykori felvételeit is. És tudják, milyen hozzászólásokat (kommenteket) írtak városunk egykori arculatához Románia román és magyar, egykori és elkövetkező turistái? Részvéttel telített, sajnálkozó, lemondó kommenteket. „Nagyon szép volt, de sajnos haldoklik”, „Tönkre van menve sajnos”… és így tovább.

Ezt észlelvén két konklúzió született meg bennem: az egyik nyilván ugyanaz, amiért dolgozunk is az önkormányzatnál a testülettel és a városháza csapatával – az utóbbi évek „Borszék lepukkanását” dokumentáló filmjeit, tévériportjait, híranyagait, nekünk hatalmas erőfeszítéssel – és kiterjedt, stratégiai kommunikációval – egyensúlyba kell hozzuk. Ebben segítségünkre lehetnek Önök is! Minden borszéki számít! – ha van Facebook-kontja, ha nincs. A második pedig az: ott, ahol az épülésnek indult városunk és közösségünk egyedi ünnepeket tarthat, ott ezeket nem csupán „tartanunk”, nem csupán szerveznünk kell, hanem mosolyogva meg is élnünk.

Ilyen lesz ez a „Borszék 60”. Erre hívom meg most Önöket! Borszék csak most, csak idén ünnepeli várossá válása hatvanéves jubileumát. Ilyen még egy nem volt, nem is lesz. De mi itt leszünk!

Azt szeretném, hogy tisztán egyetértsünk a városlakói minőségünk tekintetében: nekünk ez nem „csak egy rendezvény”. Ez a valóságunk! Szívünkben hordozzuk.

Azt szeretném, hogy büszkén, hittel ébredjünk. Dolgozva, ünnepelve töltsük a napunkat. Elégedetten, boldogan hajtsuk le fejünket este – itt, Borszéken. A 60 éve város Borszéken, amelynél szebb sehol sincs a világon.

Isten éltesse Borszék városát! Isten éltesse a borszékieket – és éltesse vendégeinket!

A jubileumi ünnepre pedig különleges programokon gondolkodunk, olyan mozzanatokkal, amelyekkel a borszékiek minden ízlésű- és igényű rétegét nem csak megszólítjuk, hanem be is vonjuk. Interaktív, egybe forrott , egyként dobogó borszéki szívvel szeretnék ünnepelni Önökkel.

Szavak nélkül is. Táncosainkat nézve is. Együtteseinket hallgatván is. Legyen hát ez a „vezércikkem” egy aktív meghívó erre a készülő ünnepsorozatra. Adják tovább, családtagjaiknak, ismerőseiknek, máshol lakó barátaiknak!

Mindannyiuk véleményét, ötletét, segítő szándékát örömmel fogadjuk. Lelkesedésük pedig, bizony meglátják, megsokszorozza erőinket. Ez a jubileum nekünk dolgozik. Meghúzhatunk egy történelmi vonalat – innen már csakis a jóra nézünk vissza, és csakis a fejlődésről beszélünk, ha a jövőbe nézünk. A dolgos ünnepnapjainkon pedig örömünk és elégedettségünk gyümölcsözhet. Akkor hát: Borszék 60, ünnepre fel!

Mik József polgármester

Borszeki Forrasok Majus 2013 nyomda (1)-page-0

Borszeki Forrasok Majus 2013 nyomda (1)-page-1 Borszeki Forrasok Majus 2013 nyomda (1)-page-2 Borszeki Forrasok Majus 2013 nyomda (1)-page-3 Borszeki Forrasok Majus 2013 nyomda (1)-page-4 Borszeki Forrasok Majus 2013 nyomda (1)-page-5 Borszeki Forrasok Majus 2013 nyomda (1)-page-6 Borszeki Forrasok Majus 2013 nyomda (1)-page-7 Borszeki Forrasok Majus 2013 nyomda (1)-page-8 Borszeki Forrasok Majus 2013 nyomda (1)-page-9

Anunțuri
Acest articol a fost publicat în Borszék, Dokumentum, Presa HU / Sajtóban. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s