Július 12./Marosvásárhelyi Rádió: Borszék polgármestere válaszolt

Kedvezmények a lendülethez Borszék fürdővárosban 

IMG628

A Marosvásárhelyi Rádió pénteken délelőtt 10.15-kor kezdődő Miben segíthetünk? című műsorának meghívottja Borszék polgármestere, Mik József volt, aki a település fejlesztésével, a városbeli nyári szórakozási lehetőségekkel kapcsolatos kérdésekre válaszolt.

Agyagási Levente műsorvezető felvezető kérdésére Mik József elmondta: bő két óra alatt ért be Borszékról a marosvásárhelyi stúdióba, mivel útfestési munkálatok nehezítik a közlekedést, de, mint mondotta: Borszékot könn yű megközelíteni, hiszen jó útviszonyok vannak mind Marosvásárhely irányából, mint Csíkszereda felől, ugyanígy Szucsáva irányából is. Az elöljáró a rádiós kérdésére jelezte: Maroshévízig vonattal, onnan buszjárattal lehet mintegy óra alatt a fürdőtelepülésre eljutni, azonban hivatalos járat egyelőre csak este 6 óráig van.

A turisták, bármilyen érdeklődő kérdésüket a borszéki TOURIST INFO szolgálat  0266-337522-es számán tehetik fel.

Az elöljáró beszélt arról, hogy jelenleg 36 panziója van Borszéknek, és idén újabb kettő kap működési engedélyt – ezzel szemben hat romvillát már lebontott az önkormányzat, és az elkövetkező két évben továbbiakat lesz hatásköre a jelenleg érvényes törvénykezések szerint tatarozni illetve lebontatni. Ugyanis, míg eddig nem adott „eszközt” erre a törvénykezés a fürdőtelepek önkormányzatai kezébe, jelenleg megtehetik: felszólítást követő türelmi idő lejártával vagy az önkormányzat tataroztatja a romvillák frontját és kiszámlázza a munkálatokat, vagy lebontják a villát és ugyanúgy kiszámlázzák.

Sajnos – magyarázta Mik József polgármester -, magukat a villatulajdonosokat is nehéz elérni: éppen Bukarestből tért haza, hogy egy indiai villatulajdonos bukaresti cégszékhelyét felkeresve egyeztessen a volt moziépület, avagy Remény szálló sorsáról, és azzal szembesült: a bukaresti cégszékhelyen is egy elhagyatott romépület állt csupán.

Remény azért van

Borszéken pozitívan gondolkodnak: jelenleg a még 3 millió euró beruházást váró kezelőközpont összes épületének fedésén dolgoznak – ez kéthavi munka, utána pedig három út áll előttük: vagy a jelenlegi kormány ad forrásokat a befejezéshez, hiszen eddig is „pilot” kormányprogramban kezdték el a  beruházást, vagy az új EU-s pályázati időszakban „támadnak” központi forrásokat, vagy, végső soron: magántőkét kénytelenek bevonni.

Agyagási Levente felvetésére a polgármester igazolta: a harmadik esetben a profit érdekében az árak is magasabbak lennének, ám, ha nem szorulnak a „C-tervre”, Mik József jelezte: a helyi önkormányzat cége a második legerősebb cég lesz a világhírű Borsec borvíztöltőde után, hiszen jelenleg ez a cég működteti mind a tavaly október végén megnyílt Ó-Sáros borvízfürdőt, mind az ennek kertjében egy hete megnyílt szabadtéri strandot, a kerékpárkölcsönzőt, és más turisztikai szolgáltatást is.

Sikeres előjelek

Az elöljáró jelezte, az idei nyár turistaforgalom szempontjából sikeresnek ígérkezik, és ehhez mindent bevetnek. Idén első év, amikor folyamatos programot biztosítanak – minden hétvégére – a városban, a fürdőtelep helyszínnel: jelenleg is szabadtéri koncertek töltik ki a július 12-15-i hétvégét az ifjúsági napok rendezvényeit. Következik az „ízek fesztiválja”, melyen budapesti és hazai mesterszakácsok főznek egy hétig a borszéki panziók konyháján, és vasárnapra borkóstolóval egybekötött szabadtéri „kóstolófesztiválra” hivatalosan Borszék fürdőváros vendégei és lakói.

Ugyanakkor elhangzott. „Zoli túráin” szervezetten, idegenvezetővel ismerhetik meg minden szerdán a turisták a környék nevezetességeit: Jégbarlangot, Bükkhavast, stb.

Mint ismeretes, Borszéknek még 2-3 évet várnia kell, amíg a kezelőközpontja elkészül, és ez kitétel az országos érdekeltségű fürdővárosi besorolás visszanyeréséhez – e besorolás nyomán pedig a nyugdíjasok kezelőjegyekkel rendkívül kedvezményesen jöhetnek Borszékre, ahogyan azt 2002-ig, a kezelőközpont megszűnéséig-, tehát a rang elvesztéséig tehették.

Ez az a cél, amely elérésével ugrásszerű forgalmat könyvelhetne el Borszék. Az érdeklődést azonban máris sikerül e műsor révén is felkelteni a Marosvásárhelyi Rádiónak köszönhetően.

A műsorba hagyományosan a hallgatók is bekapcsolódhattak (hívható telefonszámok: 0265 22 20 22, illetve 0365 42 44 34, az sms-szám 0740 274 165. Kérdéseket – a műsort megelőzően is – feltehetők a mibensegithetunk@marosvasarhelyiradio.ro e-mail címen is.)

A július 12-i műsorba betelefonáló nyugdíjas hölgy jelezte: 27 fő indulna Borszékre, az adásban elhangzott kedvcsináló nyomán, és kérdésére Mik József jelezte: a kezelőjegyek nélkül is kedvezmény illeti már most a nyugdíjas vendégeket, hiszen az önkormáényzat működtette fürdőkben féláron fogadják a nyugdíjasokat és gyerekeket, a panziósokkal pedig egyénileg egyeztethetően az igények és kedvezmények.

A márciustól teljes napi magyaradásra váltó Marosvásárhelyi Rádió közszolgálati rádióadás érdekessége, hogy az internetes címen – vasarhelyiradio.ro – a studó belsejében rögzített kameráról “élő tévéműsorként “ követhető az adás, a meghívottak gesztusai, vagy akár a zeneszünetben is követhető tevékenységük.

Így látható volt, miként a stúdióban helyet foglal a mikrofon előtt Pop Annamária is, a borszéki DNS együttes szólistája, és kiderült: a Transindex portal és az RMDSZ Médiabefutó  tehetségkutató versenye tavalyi kiadásán feltűnt együttes éppen első stúdiófelvételét rögzíti az adással egyidőben a rádióstúdióban.

A Miben segíthetünk? Borszék-témájú adásában továbbá  szó esett a Gyergyó-medencei többi várossal, Maroshévízzel és Gyergyószentmiklóssal erősítendő turisztika-stratégiai partnerségről, a borszéki Vendégvárók Szövetsége megerősödéséről és az összefogásról a helyi panziósok között, a fejlődésben való hitről és a borszékiek vendégváró lelkületéről, akik az önkormányzat felhívására megértették az egyéni szállásadók 99%-ában engedélyeket váltva ki a hivatalos turistaszállások minősítése érdekében, a település fellendítéséért.

 

Borszék, 2013. július 12.

 

Anunțuri
Acest articol a fost publicat în Borszék, Presa HU / Sajtóban, Presa HU /Sajtóban, Press. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s