Grapini: „Borszék a top 3-ban van!”

Borszéken töltötte a hétvégét Maria Grapini román tárca nélküli turisztikai miniszter. A Borszéki Napok megnyitójára augusztus 2-án érkező miniszter Mik József polgármester társaságában sorra látogatta a fürdőtelep készülő-, illetve megvalósult turisztikai látványosságait és a környéket. A tárcavezető tiszta, támogató üzeneteket küldött első pillanattól Borszéknek – jelzése szerint hamarosan turisztikai stratégiai átszervezés következik Romániában, amelyben a fürdőturizmus első számú prioritás.

DSCN8499

Sajtóközlemény 

Magyarul köszöntötte a borszéki felújított kultúrházban tartott augusztus 2.-i hivatalos Borszéki Napok-megnyitó közönségét Maria Grapini, kis- és középvállalkozókért, turizmusért és üzleti környezetért felelős tárca nélküli miniszter. A Borszék hat magyarországi és egy felvidéki testvértelepülése küldöttsége és az ünneplő helyiek által megtapsolt miniszter jelezte: hisz „ az ott lakók szentelik meg a helyek” (omul sfinteste locul) mondásban, abban, hogy a gyerekeinket nem beszéddel, hanem cselekvéseinkkel tanítjuk, miként abban is, hogy – az előtte szóló Mik József polgármester szavaihoz kapcsolódóan: – „Borszék megérdemli, hogy európai fürdővárossá váljék”. Hozzátette: féléves mandátuma alatt 5 települést emeltek országos érdekeltségű rangra, „most Borszék következik, és további 9 település.”

Mik József polgármester beszédében jelezte: a várossá válás 60. évfordulóján a Borszéki Napok 18. ünnepe zajlik, minekutána 11. éve bezárták az állami kezelőbázist és a fürdőtelep „haláláról” beszéltek a sajtóban évek óta – mindez lerombolta Borszék hírnevét is. Az elöljáró örömhírként jelentette be: 11 millió lej (2,5 millió euro) támogatást nyert a város európai alapokból “városnapi ajándékként” a gyulafehérvári  Központi Régiófejlesztési Ügynökségtől, amelyből 2014 végére a fürdőtelep útjai, járdái, parkolói újjászületnek.  Ez mind nagy nagy előrelépés számunkra. Hogy miért? Az ügynökség honlapján bárki elolvashatja, amit józan paraszti ésszel is tudunk: a turistát négy tényező motiválja: 1. kezelési lehetőségek 2. infrastruktúra minősége, beleértve a szálláshelyekét is 3. a helyszíni élmények, látványosságok 4. a helyszín megközelíthetőségének minősége. Nos, a kezelőközpontunk félkész, a szakminisztérium eddigi segítségével – és reménykedünk, miután körülnéztünk a helyszínen a miniszter asszonnyal, talán segítségével, közbenjárásával sikerül a hiányzó 3 millió eurós összeget is megkapnunk , infrastruktúránk 2014 végére lesz, látványosságaink vannak, a megközelítésen is kis szervezéssel javíthatunk.” A városvezető jelezte: a borszékiek nem adják fel a harcot Borszék rangjának visszaállításáért , ezért is találták ki idénre a helyi vendéglátók civil szervezetével, hogy hétvégéről-hétvégére újabb és újabb rendezvényt, vásárt, táncbemutatót, koncertet szerveztek, tehát a Borszéki Napokat megelőzően és követően is.

A miniszter megnyitón mondott beszéde videó felvétele itt: http://www.facebook.com/photo.php?v=554330367959431

DSCN8504

Grapini miniszter korrigálta: az EU-s alapokat „nem ajándékba, hanem a megírt projektjére” kapta Borszék, és gratulált a Testvérvárosok Találkozójára tavaly és idén is szintén EU-tól nyert 25-25 ezer euróhoz is. Mint jelezte: „utálja” a siránkozó polgármestereket, ám ha tervezést és végrehajtást lát, az örömöt és hajtóerőt jelent számára – és ez utóbbit tapasztalja Borszéken is. Továbbá megjegyezte: Temesvárról érkezvén – a temesvári városünnepet, saját választókörzetét „cserélvén” a borszéki ittlétre – örömmel észlelte a jó autóutakat: Borszék bátran mondható, hogy jól megközelíthető. A tárcavezető részt vett a csíki Prizma Fotóklub tárlatnyitóján, mely során 37 fényképész diák és tanár egyhetes tábora során örökítette meg Borszéket és környékét . A Hargita Megye Tanácsa és Csíkszereda Város Önkormányzata által támogatott táborban több ezer felvételen kapták lencsevégre Borszék szépségeit, táborhelyszínné elsőként választották a fürdőtelepet azok sorában, mely révén Hargita megye településeit „dokumentálnák fel” – mondotta Szabó Attila, a szervező Prizma Fotóklub elnöke.

DSCN8367

A megnyitón jelen volt Tusnádfürdő polgármestere, Albert Tibor, és a környékről származó Moldován József parlamenti képviselő is. Beszédében a képviselő jelezte: Mik József polgármesterrel azért keresték fel a minisztert kabinetjében, mert Borszék tette őt politikussá, és a hegyvidéki panziók szezonon kívüli adókedvezményét nyújtó törvénytervezetre is e vidék inspirálta.

Látogatása második napján Grapini miniszter meglátogatta a négycsillagosnak épülő, 55 %-ban kész borszéki kezelő- és wellness-központot. A mintegy 4000 m2 beépített felülettel bíró épületegyüttes az előző kormány idején 6 milliós kormánytámogatással épült volna fel már 2012 decemberére – ám a kormányváltással a források is elapadtak. (Jelenleg a födési munkálatok zajlanak állagóvási céllal, ehhez Hargita Megye Tanácsa utalt át idén Borszéknek a költségvetésből 300 ezer lejes segítséget.)

DSCN8416

Grapini miniszternek Borszék elöljárói 3D-s helyszíni vetítéssel ismertették a projektet, a tárcavezető pedig jelezte: jelentést fog készíteni az itt látottakról, és számára országos stratégiai fontossággal bír a fürdővárosok támogatása, melyek között Borszék természeti adottságai miatt rendkívüli előnyökkel bír akár a betegség-megelőzésben is. Mint látogatása során többször rámutatott: Borszék „igazságtalanul” volt háttérbe szorítva az elmúlt évtizedben, holott potenciálja nagy, és ő azon van, hogy Borszék visszanyerhesse „országos érdekeltségű fürdőváros”-i rangját. Mint magyarázta: Románia Európa ásványvíztartalékainak 33%-át birtokolja, több mint 2000 ásványvízforrása van, ám stratégiailag nem hasznosította ezt. Továbbá „szervezetlenséggel” küzdenek a turisztikai ágazatban is: 300 elkezdett és félbe maradt nagy építkezés van országszerte, amelyek torzóban maradván léket ütnek mind a helyi, mind a központi költségvetésen.

„Vissza kívánom adni Borszék rangját” – jelentette ki kategorikusan, szintén szombaton, a Marosvásárhelyi Rádió műsorában Maria Grapini miniszter. Mint elmondta: mandátuma fél éve alatt 40 megyét látogatott végig, helyszíni tapasztalataira alapozva bizton állítja: Borszék potenciálja kétségtelen, a városvezetés pedig „intelligens” módon szervezi mind a testvértelepülésekkel épülő kapcsolatait, melyek külföldre „multiplikátorokként” működnek. Megjegyezte: az országos érdekeltség rangjával a fürdőtelepülések azt az új EU-s tredet is működtethetik, hogy külföldről érkező turisták kezelési költségeit a lakóhelyük szerinti nyugdíjpénztárak fedezzék. Elismerően nyilatkozott a szintén szombaton meglátogatott 50 férőhelyes Ó-Sáros fürdőről és kültéri medencéről is, mellyel a borszékiek a turistákért küzdenek, mígnem elkészülhet a napi 700 férőhelyes kezelőközpont.

A borszéki panzióvezetőkkel találkozván Mik József polgármester Borszék fürdőtelep történetét vázolta a tárcavezetőnek, aki jelezte: tudja, hogy a vállalkozóknak „biztosra kell menni”, beruházásaikhoz garancia kell a jövőképhez. „Borszéken jók a mutatók – sípálya, borvízforrások, klíma -, a gazdasági impaktust vizsgálva pedig legalább 50-60 munkahely létesülne azonnal a kezelőközpont beüzemelésével. Ponta miniszterelnök megbízásából kiértékelem vakációm után a 40 megyében tett megfigyeléseimet, de a félbe maradt 300 építkezés sorrendjét, folytatásra javaslását tekintve Borszék az első 3 között van” – jelentette ki a miniszter.

A tárcavezető részt vett a Testvérvárosi Küldöttségek borszéki Emlékparkban tartott ünnepségén, ahol Borszék testvérvárosai számára avattak városcímeres emlékhelyet, a külföldi delegációk pedig szerre megkérték a minisztert, támogassa „testvérüket”, Borszéket , hiszen hosszú távú terveket szőnek, és nem csupán kulturálisakat, gazdaságiakat is.

Grapini miniszter a továbbiakban megnézte a borvízmúzeumot, kóstolt a Főforrás borvizéből, a Bükk-havasi menedékházhoz kirándult, megnézte a mofettát, valamint vasárnap a Tündérkert népi feredőben, a Jégbarlangnál és Medve-barlangnál túrázott.

 

Borszék, augusztus 4.

Képek csatolva: csoportkép a testvértelepülésekkel, látogatás a wellness-központban, látogatás az Ó-sáros fürdőben. További képválasztékhoz kérjük, látogassanak el Borszék Város hivatalos FB- oldalára helyszínenként feltöltött képgalériáinkhoz és kisfilmjeinkhez: http://www.facebook.com/BorsecBorszek

 

Anunțuri
Acest articol a fost publicat în Borszék, Dokumentum, Press, promo. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s