Grapini: „Borszék a top 3-ban van!”

Borszéken töltötte a hétvégét Maria Grapini román tárca nélküli turisztikai miniszter. A Borszéki Napok megnyitójára augusztus 2-án érkező miniszter Mik József polgármester társaságában sorra látogatta a fürdőtelep készülő-, illetve megvalósult turisztikai látványosságait és a környéket. A tárcavezető tiszta, támogató üzeneteket küldött első pillanattól Borszéknek – jelzése szerint hamarosan turisztikai stratégiai átszervezés következik Romániában, amelyben a fürdőturizmus első számú prioritás.

DSCN8499

Sajtóközlemény 

Magyarul köszöntötte a borszéki felújított kultúrházban tartott augusztus 2.-i hivatalos Borszéki Napok-megnyitó közönségét Maria Grapini, kis- és középvállalkozókért, turizmusért és üzleti környezetért felelős tárca nélküli miniszter. A Borszék hat magyarországi és egy felvidéki testvértelepülése küldöttsége és az ünneplő helyiek által megtapsolt miniszter jelezte: hisz „ az ott lakók szentelik meg a helyek” (omul sfinteste locul) mondásban, abban, hogy a gyerekeinket nem beszéddel, hanem cselekvéseinkkel tanítjuk, miként abban is, hogy – az előtte szóló Mik József polgármester szavaihoz kapcsolódóan: – „Borszék megérdemli, hogy európai fürdővárossá váljék”. Hozzátette: féléves mandátuma alatt 5 települést emeltek országos érdekeltségű rangra, „most Borszék következik, és további 9 település.”

Mik József polgármester beszédében jelezte: a várossá válás 60. évfordulóján a Borszéki Napok 18. ünnepe zajlik, minekutána 11. éve bezárták az állami kezelőbázist és a fürdőtelep „haláláról” beszéltek a sajtóban évek óta – mindez lerombolta Borszék hírnevét is. Az elöljáró örömhírként jelentette be: 11 millió lej (2,5 millió euro) támogatást nyert a város európai alapokból “városnapi ajándékként” a gyulafehérvári  Központi Régiófejlesztési Ügynökségtől, amelyből 2014 végére a fürdőtelep útjai, járdái, parkolói újjászületnek.  Ez mind nagy nagy előrelépés számunkra. Hogy miért? Az ügynökség honlapján bárki elolvashatja, amit józan paraszti ésszel is tudunk: a turistát négy tényező motiválja: 1. kezelési lehetőségek 2. infrastruktúra minősége, beleértve a szálláshelyekét is 3. a helyszíni élmények, látványosságok 4. a helyszín megközelíthetőségének minősége. Nos, a kezelőközpontunk félkész, a szakminisztérium eddigi segítségével – és reménykedünk, miután körülnéztünk a helyszínen a miniszter asszonnyal, talán segítségével, közbenjárásával sikerül a hiányzó 3 millió eurós összeget is megkapnunk , infrastruktúránk 2014 végére lesz, látványosságaink vannak, a megközelítésen is kis szervezéssel javíthatunk.” A városvezető jelezte: a borszékiek nem adják fel a harcot Borszék rangjának visszaállításáért , ezért is találták ki idénre a helyi vendéglátók civil szervezetével, hogy hétvégéről-hétvégére újabb és újabb rendezvényt, vásárt, táncbemutatót, koncertet szerveztek, tehát a Borszéki Napokat megelőzően és követően is.

A miniszter megnyitón mondott beszéde videó felvétele itt: http://www.facebook.com/photo.php?v=554330367959431

DSCN8504

Grapini miniszter korrigálta: az EU-s alapokat „nem ajándékba, hanem a megírt projektjére” kapta Borszék, és gratulált a Testvérvárosok Találkozójára tavaly és idén is szintén EU-tól nyert 25-25 ezer euróhoz is. Mint jelezte: „utálja” a siránkozó polgármestereket, ám ha tervezést és végrehajtást lát, az örömöt és hajtóerőt jelent számára – és ez utóbbit tapasztalja Borszéken is. Továbbá megjegyezte: Temesvárról érkezvén – a temesvári városünnepet, saját választókörzetét „cserélvén” a borszéki ittlétre – örömmel észlelte a jó autóutakat: Borszék bátran mondható, hogy jól megközelíthető. A tárcavezető részt vett a csíki Prizma Fotóklub tárlatnyitóján, mely során 37 fényképész diák és tanár egyhetes tábora során örökítette meg Borszéket és környékét . A Hargita Megye Tanácsa és Csíkszereda Város Önkormányzata által támogatott táborban több ezer felvételen kapták lencsevégre Borszék szépségeit, táborhelyszínné elsőként választották a fürdőtelepet azok sorában, mely révén Hargita megye településeit „dokumentálnák fel” – mondotta Szabó Attila, a szervező Prizma Fotóklub elnöke.

DSCN8367

A megnyitón jelen volt Tusnádfürdő polgármestere, Albert Tibor, és a környékről származó Moldován József parlamenti képviselő is. Beszédében a képviselő jelezte: Mik József polgármesterrel azért keresték fel a minisztert kabinetjében, mert Borszék tette őt politikussá, és a hegyvidéki panziók szezonon kívüli adókedvezményét nyújtó törvénytervezetre is e vidék inspirálta.

Látogatása második napján Grapini miniszter meglátogatta a négycsillagosnak épülő, 55 %-ban kész borszéki kezelő- és wellness-központot. A mintegy 4000 m2 beépített felülettel bíró épületegyüttes az előző kormány idején 6 milliós kormánytámogatással épült volna fel már 2012 decemberére – ám a kormányváltással a források is elapadtak. (Jelenleg a födési munkálatok zajlanak állagóvási céllal, ehhez Hargita Megye Tanácsa utalt át idén Borszéknek a költségvetésből 300 ezer lejes segítséget.)

DSCN8416

Grapini miniszternek Borszék elöljárói 3D-s helyszíni vetítéssel ismertették a projektet, a tárcavezető pedig jelezte: jelentést fog készíteni az itt látottakról, és számára országos stratégiai fontossággal bír a fürdővárosok támogatása, melyek között Borszék természeti adottságai miatt rendkívüli előnyökkel bír akár a betegség-megelőzésben is. Mint látogatása során többször rámutatott: Borszék „igazságtalanul” volt háttérbe szorítva az elmúlt évtizedben, holott potenciálja nagy, és ő azon van, hogy Borszék visszanyerhesse „országos érdekeltségű fürdőváros”-i rangját. Mint magyarázta: Románia Európa ásványvíztartalékainak 33%-át birtokolja, több mint 2000 ásványvízforrása van, ám stratégiailag nem hasznosította ezt. Továbbá „szervezetlenséggel” küzdenek a turisztikai ágazatban is: 300 elkezdett és félbe maradt nagy építkezés van országszerte, amelyek torzóban maradván léket ütnek mind a helyi, mind a központi költségvetésen.

„Vissza kívánom adni Borszék rangját” – jelentette ki kategorikusan, szintén szombaton, a Marosvásárhelyi Rádió műsorában Maria Grapini miniszter. Mint elmondta: mandátuma fél éve alatt 40 megyét látogatott végig, helyszíni tapasztalataira alapozva bizton állítja: Borszék potenciálja kétségtelen, a városvezetés pedig „intelligens” módon szervezi mind a testvértelepülésekkel épülő kapcsolatait, melyek külföldre „multiplikátorokként” működnek. Megjegyezte: az országos érdekeltség rangjával a fürdőtelepülések azt az új EU-s tredet is működtethetik, hogy külföldről érkező turisták kezelési költségeit a lakóhelyük szerinti nyugdíjpénztárak fedezzék. Elismerően nyilatkozott a szintén szombaton meglátogatott 50 férőhelyes Ó-Sáros fürdőről és kültéri medencéről is, mellyel a borszékiek a turistákért küzdenek, mígnem elkészülhet a napi 700 férőhelyes kezelőközpont.

A borszéki panzióvezetőkkel találkozván Mik József polgármester Borszék fürdőtelep történetét vázolta a tárcavezetőnek, aki jelezte: tudja, hogy a vállalkozóknak „biztosra kell menni”, beruházásaikhoz garancia kell a jövőképhez. „Borszéken jók a mutatók – sípálya, borvízforrások, klíma -, a gazdasági impaktust vizsgálva pedig legalább 50-60 munkahely létesülne azonnal a kezelőközpont beüzemelésével. Ponta miniszterelnök megbízásából kiértékelem vakációm után a 40 megyében tett megfigyeléseimet, de a félbe maradt 300 építkezés sorrendjét, folytatásra javaslását tekintve Borszék az első 3 között van” – jelentette ki a miniszter.

A tárcavezető részt vett a Testvérvárosi Küldöttségek borszéki Emlékparkban tartott ünnepségén, ahol Borszék testvérvárosai számára avattak városcímeres emlékhelyet, a külföldi delegációk pedig szerre megkérték a minisztert, támogassa „testvérüket”, Borszéket , hiszen hosszú távú terveket szőnek, és nem csupán kulturálisakat, gazdaságiakat is.

Grapini miniszter a továbbiakban megnézte a borvízmúzeumot, kóstolt a Főforrás borvizéből, a Bükk-havasi menedékházhoz kirándult, megnézte a mofettát, valamint vasárnap a Tündérkert népi feredőben, a Jégbarlangnál és Medve-barlangnál túrázott.

 

Borszék, augusztus 4.

Képek csatolva: csoportkép a testvértelepülésekkel, látogatás a wellness-központban, látogatás az Ó-sáros fürdőben. További képválasztékhoz kérjük, látogassanak el Borszék Város hivatalos FB- oldalára helyszínenként feltöltött képgalériáinkhoz és kisfilmjeinkhez: http://www.facebook.com/BorsecBorszek

 

Anunțuri
Acest articol a fost publicat în Borszék, Dokumentum, Press, promo. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile despre tine sau dă clic pe un icon pentru autentificare:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s