statiuneaborsec.ro – I.Hagyományőrző Nap Borszéken – hagyományteremtő szándékkal

A mellékelt programot kérjük tekintsék személyes meghívónknak: szeretettel várunk mindenkit augusztus 18-án is Borszékre!

Első alkalommal rendeznek Hagyományőrző Napot Borszéken augusztus 18-án, vasárnap. A kirakodóvásárral egybekötött különleges napot az ötletgazda Borszéki Ifjúsági Fórum komolyan veszi: oktatást vállaló kézművessel, hagyományos foglalkozást művelők bemutatójával ötvözi, a helyi önkormányzat pedig hagyományteremtésben gondolkodik.

Forrás: http://www.statiuneaborsec.ro (Program a képre klikk-re kinagyítódik):

plakat GE hagyomanyorzok

Hagyományt teremtenek Borszéken. Az idén első ízben folyamatos hétvégi rendezvénykínálattal jelentkező helyi önkormányzat helyet adott a Borszéki Ifjúsági Fórum azon kezdeményezésének, miszerint hagyományőrző nappal bővítenék a helyi látványosságokat mind a turisták, mind a helyiek tájékoztatására, szórakoztatására. Az augusztus 18-án, vasárnap zajló búcsús ünnep egyaránt kívánja a kézműveseket, valamint a kistermelőket, valamint a hagyományos táncokat és zenét is gyökereztetni, szolgálni.

–          Tavalyi rendezvények szervezésekor már megfogant bennünk az ötlet, hogy az „igazi” hagyományainkhoz visszanyúlva tartsunk Borszéken is bemutatót – mondja Patka Paula főszervező, a Borszéki Ifjúsági Fórum elnöke.

Az idén újjászületett szervezet az ötlet életbe ültetéséhez nem markolt túl nagyot, de válogatott hagyományos kínálattal jelentkezik vasárnapra. Meghívták Korondról a 2011-ben az UNESCO Élő Szellemi Örökség Díját magáénak tudó Páll Ágoston családját, akinek Borszékre fia, Páll Domokos hozza be és mutatja be a szép családi örökségét: az eredeti korondi fazekas mesterséget. Nem csupán kiállít tehát, hanem korongot, agyagot és kellékeket is hozván bemutatónak is tanúi lehetnek a Hármasliget tisztásra érkezők.

A fafaragó mesterséget szentegyházi mesterek hozzák el bemutatóval Borszékre bemutatni az érdeklődőknek. Az egyetlen borszéki „esztenás vállalkozó”-ként román és magyar ajkúak körében ismert Oprea Mircea pedig az esztenán készült termékeit kóstoltatja, de elkészítésükről is mesél.

A ritmust, hagyományőrző szándékkal, szintén szakmabéliek biztosítják. A borszéki furulyás, Fazakas Lajos Sepsiszentgyörgyről hívott kobzos társat Borszékre, valamint táncospárt, aki a vasárnap esti táncházban tanítja majd a figurákat kicsiknek, nagyoknak.

A hagyományos muzsika hívei, a gyergyócsomafalvi Citerás együttes tizenkét tagja, minden bizonnyal szíven szólítja majd a bármilyen nemzetiségű hallgatóságot.

Jelen lesz a Borszék Fürdőtelep idénynyitóján bemutatkozó maroshévízi No Name együttes a „világibb” hangzásról gondoskodván, a borszéki fúvószenekar pedig rendületlenül toborozza majd a Hármasligetre a búcsúsokat és sétálgatókat.

Borszék, 2013. augusztus 15.

Anunțuri
Acest articol a fost publicat în Borszék, Press. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s