MEGHÍVÓ – Játék az idővel: hamarosan Nosztalgia Hétvége Borszéken

Korabeli hangulatelemeket felvonultató fesztivállal élénkítenék a turistaforgalmat

 288835_129375407207540_1495868915_oAugusztus 24-25-én a régi idők hangulatát kívánja felidézni a borszéki Nosztagia Hétvége. A Borszék Feszt – Nosztalgia Hétvége néven tavaly elindult kezdeményezés idén másfél napos programmal várja az érdeklődőket, a rendezvény főtámogatója Hargita Megye Tanácsa.

A Borszék Polgármesteri Hivatala, a Borszéki Ifjúsági Fórum és a Vendégvárók Szövetsége által szervezett rendezvény célja megidézni azokat az időket, amikor Borszékfürdő híres üdülőhely volt. A korabeli dokumentumok és sajtóanyagok szerint az Osztrák-Magyar Monarchia első tíz üdülője között tartották számon. Borvizét Ferencz József császár méltán nevezett az ásványvizek királynőjének.

Az időutazásnak is nevezhető rendezvénnyel a szervezők serkenteni szeretnék a turistaforgalmat, rávilágítani az egykori világhírű fürdőhely mindennapi gondjaira, és erőt adni a borszékieknek. A kezdeményezők bíznak abban, hogy a Hargita megye északi sarka ékkövének is nevezhető településnek sikerül visszaküzdeni magát egykori helyére. Amint azt a Nosztalgia Hétvége beharangozója hirdeti: az elmúlt években láthatóan fejlődött a település, számos megvalósítást eszközöltek Hargita Megye Tanácsa erkölcsi és anyagi támogatásával. Borboly Csaba megyei tanácselnök a térség perspektíváját, lehetőségeit figyelembe véve, már 2012 nyarán lídervárosként beszélt Borszékről.

A tavalyi rendezvényt látva, a Borszék Feszt eleven nosztalgiaképeket komponál. A Hargita Megye Tanácsa támogatásával felújított macskaköves sétányon napernyős hölgyek és urak sétálnak, a mögöttük parkoló autókat pedig idén már korabeli járművekre cserélik oldtimer-tulajdonosok bevonásával, illetve Gyergyóditróból kölcsönöznek lovashintókat. Az utcai hangulatot korabeli fotógéppel felszerelt fotósok igyekeznek lencsevégre kapni. A városháza havilapja, a Források különkiadásaként megjelenik ez alkalomra Csíkvármegye melléklapjaként a 1910-ben Borszékfürdőn kiadott Borszéki Lobogó különszáma.

 Borszék, 2013. augusztus 20./Hargita Megye Tanácsa sajtószolgálata

Anunțuri
Acest articol a fost publicat în Borszék, Presa HU / Sajtóban. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s