Borszék Projekt: ha tudjuk, mit akarunk, és fel vagyunk rá készülve

DSCN7475Év vége van, és ilyenkor vonalat húzunk, számvetést készítünk – majd terveket szövünk a következő évre, ki-ki munkahelyén vagy hivatalában, s ugyanígy családjainkban is. A városvezetés hivatalában a 2013-as évi mérlegünk azt mutatja, hogy talán a legnehezebb év van a hátunk mögött.

Szembesülnünk kellett azzal, hogy amitől féltünk a tavalyi év politikai változásakor, sajnos bekövetkezett. Az idén a központi költségvetésből egyetlen lej támogatást sem kaptunk, sőt, még azt az összeget sem térítették meg, amelyet saját költségvetésből fizettünk ki a parkok felújítására. Csakis a saját költségvetésünkre valamint a megyei önkormányzat támogatására építettük a 2013-as év költségvetését.

Legfontosabb beruházásunknál, a kezelőközpontnál lassú ütemben folytak a munkálatok, elsősorban a beígért támogatás hiánya miatt. Csak abból a 700.000 lejből dolgozhattunk, amelyet Hargita megye tanácsa utalt ki az idén a megye költségvetéséből. Amint már tájékoztattunk: még 3 millió euróra van szükség a befejezéshez, de még nem lehet tudni, honnan lesz a jövőben előteremtve ez az összeg.

Várjuk a következő év költségvetését, remélve, hogy az ígéretekhez híven a kormány pénzösszeget különít el az elkezdett beruházások befejezésére. Ugyanakkor várjuk az újabb uniós alapok kiírásait, hogy talán ide pályázhatunk a befejezéshez, de tárgyalásokat folytatunk magántőke bevonására is.

Sikerült befejezni a szennyvíztisztító- és 6,5 km szennyvízhálózat megépítését felölelő programot, de még nincs meg a beüzemelés – és részben sikerült a rácsatlakozás a rendszerre, a többi fogyasztót pedig tavasszal szeretnénk csatlakoztatni.
Más területen csak kisebb munkálatokra futotta. Felújítottuk az Új utca lépcsőit. Itt még 2012-ben elindult a munkálat és az idén fejeztük be. Elkezdtük a Hévízi úton a járda megépítését.

A fürdőtelepülésnek életbevágó villa felújítási projektben két újabb villát újított fel az önkormányzat az Uzinei utcában – ezzel is megmutatva, hogy nem csak megköveteljük a villák tulajdonosaitól, hogy újítsanak, hanem mi is lépünk az önkormányzati tulajdonunkban lévőkkel.
Javítottunk a sportcsarnok fűtésén. Közben dolgozunk az utas pályázatokkal, az első projektnél most zajlik a közbeszerzés, kiértékelés és minden bizonnyal tavasszal kezdődnek a munkálatok. A másik projekt meg ellenőrzési szakaszban van a gyulafehérvári ügynökségen.

Az Ó-Sáros fürdő mellé szabadtéri kis medencét építettünk, és üzemeltettük. Próbáltunk minél több eseményt, rendezvényt szervezni az idén, lásd a nyári eseményeket. Köszönet minden borszékinek, aki ezekbe bekapcsolódott!

Jövőre nézve: az uniós alapok megcélzása hozhat erőforrást a fejlődésünkhöz, ezért készülünk projekteket gyártani, hogy amikor indul a pályázási szakasz 2014-ben, akkor ne érjen váratlanul bennünket – ezekhez felhasználjuk azt az akciótervet, amit még az ENSZ készített nekünk.
2014-re terveink: várjuk, hogy induljunk az utas projektekkel, amelyek során főleg a fürdőtelep és az odavezető sétányok és utak rendbe lesznek. Majd következnek a város többi utcái is. Folytatni akarjuk a járdaépítést, a hévízi és a tölgyesi utakon. Prioritást kap ez jövőben.

A vízhálózat és szennyvízhálózat felújítása munkafolyamatban, amit a Romaqua Prest végez, jövőben folytatjuk a csatlakozásokat is a rendszerre.

Meg akarjuk vásárolni Felső Borszéken a régi könyvtár épületét és felújítani – és stratégiai prioritásként folytatni fogjuk a villa felújítási projektet.

Végezetül, úgy foglalható össze az eltelt évünk, és ami ránk vár december 31 után: a Borszék Projekt 2014-2020 az, amit kivitelezhetőnek látok az uniós alapoknak köszönhetően, hiszen, ha tudjuk, hogy mit akarunk és fel leszünk készülve, akkor 2020-ra más Borszék lesz.

Fontos volt a csapatmunka, mint minden évben és ezért köszönöm a közös munkát és segítséget az alpolgármester úrnak, önkormányzati képviselőknek, a polgármesteri hivatal munkaközösségének, a civil szervezeteknek, ifjúságnak, és mindenkinek, aki velünk volt, Borszék jövőjéért dolgozott az idén is. Boldog Karácsonyt és Boldog Új Évet kívánok Mindenkinek!

Mik József polgármester

(A beszámoló megjelent a borszéki Források decemberi lapszámában.)

Anunțuri
Acest articol a fost publicat în Borszék, Dokumentum, Források - Borszék havi ingyenes hírlapja. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s