RMDSZ-elismerés Farkas Aladárnak

Január 27-én a borszéki Czifrasarok Néptáncegyüttes is fellépett a Gyergyó területi RMDSZ szervezet ünnepségén, melyet az érdekvédelmi szövetség megalakulása 25. évfordulójára szerveztek. Ez alkalommal díjazták a térségben tevékenykedő személyiségeket: Borszékről munkatársunkat, Farkas Aladárt.

01_27_2014_RMDSZ25_FarkasAladarBorszéki szívvel egy olyan közéleti személy érdemeit nyílik alkalom ünnepi hangon méltatnunk az RMDSZ-évfordulón, akinek a tevékenysége elválaszthatatlan a hétköznapok helytállásától, több mint negyed évszázada: a közösségünkben nap mint nap építő pedagógusunk kutató- és krónikásunk is Farkas Aladár Tanár úr.

Hogy az RMDSZ megalakulásánál is alapító, s hogy oly sok esztendeig elnöke is volt a borszéki szervezetnek, mindez összefügg a borszéki létmódjával, habitusával: alapos helyismeret, emberismeret, kitartás – és az emberi kapcsolatok szelíd ápolása, ez, amit mindannyian, akik halk, ám mosolygós hétköznapokból ismerjük, folyamatosan érzékelünk.

Összpontosítás és hangyaszorgalom, visszafogott személyiséggel társítva az, aminek eredményeit az évek során kiadott monográfiáival forrásanyagként veszünk le a polcról, ha turistáinknak kínálnunk kell a Borvizek Fővárosa, Borszék gyógyhatású erőit, s a térség turisztikai objektumainak titkait.

A „halkságot”, „visszafogottságot” példázhatjuk is, a munkája- és egyéni törekvései közti arány szemléltetésére: ha beírjuk a keresőbe a „Farkas Aladár, Borszék, életrajz” , 0,48 másodperc alatt 3500 olyan találat van, ami Borszékkel kapcsolatos munkájára hivatkozik, ám egyetlen sincs, amely az ő személyes életrajzába engedne bepillantást. És mégis, mindannyian tudjuk: ki ő, és milyen sokat köszönhetünk neki. Egy Origó.

Borszéken pedig önkormányzati kérdésekben is origónak számít: ott volt az első választott önkormányzatban, és azóta folyamatosan.

Mindig, mindenhol velünk van, mindig, mindenben számíthatunk rá – szakmailag és emberileg. A Szövetségen belül rangbéli vállalásai során is tette, ami a „csapatban” a legjobb, s a térségben a leghasznosabb: 2005-ben a területi szervezetnek oktatási, szociális kérdésekkel foglalkozó alelnökeként is.

Azt hiszem, nincs olyan, hogy valami történt volna az elmúlt negyedévszázadban Borszékkel kapcsolatosan, amiről Farkas Aladár ne jegyzett volna fel tájékoztatást a közösségnek, ne juttatott volna el újságokhoz.

És nincs olyan szakterület, melyben a közösség javára ne mélyült volna el: legyen szó túrázásról és országos EKE-alapításról (mely egyébiránt Borszéken alakult meg), Borszék-bibliográfia összeállításról, kulturális- és sport szervezésről, vagy a régi- és jelenkori Borszék erényeinek dokumentálásáról.

Jelenleg Borszék balneológiai kalauza múlt nyáron megjelent kiadványa román fordításával is elkészült, és teherbírása az adatfeldolgozó munkában etalon, mérvadó mindannyiunknak.

E méltatáson gondolkodván arra a hasonlatra döbbentünk rá – és, remélem, nem sértjük meg vele – : Farkas Aladár olyan nekünk, mint Borszéknek a feltörő borvízforrások: folyamatosan, áldásos hatással, természetesen VAN – és megszoktuk, hogy javunkra van.

Ezért is jó, hogy ez az ünnepi pillanat alkalmat ad „észrevennünk” őt, köszöntenünk.

Megtiszteltetés, hogy körünkben tudjuk, biztonságot ad tájékozottsága, nyugalma, s az az ismeretanyag, amely meglátásait alakítja.

A borszéki választmány köszönettel gratulál az eddigi tevékenységhez, kívánjuk Farkas Aladár kollégánknak az erőt, hogy közhasznú tevékenységeit folytathassa a térségben. Gratulálunk!

Borszék, január 26.

 

 

Anunțuri
Acest articol a fost publicat în Uncategorized și etichetat , , , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s