Activitate /Tevékenység

Această prezentare necesită JavaScript.

Ofertă de patru stele la Borsec

Conferință turistică internațională la Gheorgheni

În data de 10 octombrie 2012 s-a organizat pentru a cincea oară la Universitatea Babeș-Bolyai, Extensia Universitară Gheorgheni, conferința internațională a cărei temă a fost Rolul turismului în dezvoltarea teritorială. Printre cei care au ținut prelegeri în cadrul conferinței, s-a numărat și primarul orașului Borsec, Mik József care a făcut o prezentare intitulată Ofertă de patru stele la Borsec.

Tema celei de-a cincea ediții a conferinței internaționale de turism care a fost găzduită de Universitatea Babeș-Bolyai, Extensia Universitară Gheorgheni, a fost de mare interes în acest an. În deschiderea evenimentului, participanții și invitații la conferință au fost întâmpinați de către decanul extensiei universitare – dr. Dombay István, iar printre participanți s-a numărat și consilierul județean Magyari Vencel. Sesiunea de discuții a fost deschisă de către Mariana Assenova, care a vorbit despre strategia de dezvoltare și problemele actuale din provincia bulgară Tsarevo. Dr. Dávid Lóránt – profesor universitar la Colegiul Károly Róbert din Gyöngyös,  Departamentul dezvoltări regionale și turism, a vorbit despre organizarea evenimentelor, impactul și efectele practice asupra mediului.

Mik József, primarul orașului Borsec a fost cel care a urmat, acesta prezentând  lipsurile legislației românești din domeniul turismului, schimbările frecvente ale strategiilor naționale de turism, mai apoi a ținut să precizeze că în momentul de față se lucrează la Borsec la o strategie a dezvoltării turistice a întregii regiuni. Prezentarea primarului orașului Borsec a dezvăluit realizările de până acum de la Borsec, imaginea stațiunii balneo-climaterice îmbunătățindu-se vizibil, odată cu refacerea anumitelor obiective, printre care s-a numărat și baia publică Ó-sáros, care va fi inaugurată în data de 27 octombrie.

„Vom putea reînvia strălucirea stațiunii balneoclimaterice de odinioară prin tratamentele cu ape minerale care au făcut vestit orașul Borsec, vom putea vorbi despre renașterea turismului cu adevărat după inaugurarea centrului wellness. Prin serviciile oferite, mulțumită pârtiilor de schi existente, se poate prezice trezirea la viață a întregii vieți turistice din regiune”, a spus Mik József.

Conform celor spuse de către primarul orașului Borsec, care și-a înaintat candidatura și la alegerile parlamentare, la nivelul orașului, în colaborare cu echipa ONU s-a întocmit un plan de acțiune, iar pentru reînvierea stațiunii s-au atras fonduri prin participarea la programul pilot al ministerului de resort. Mik József a menționat: până la primirea de fonduri guvernamentale, realizările din orașul Borsec s-au înfăptuit pe baza ilustratelor care înfățișau orașul de altă dată, la care s-au adăgat fondurile obținute la Consiliul Județean Harghita. La finalul prezentării sale primarul orașului Borsec a invitat reprezentanții presei și toate persoanele interesate, la inaugurarea centrului wellness care va avea loc în data de 27 octombrie, evidențiind și posibilitățile obținerii locurilor de muncă, adresate în special studenților și viitorilor specialiști ieșiți de pe băncile universității.

Pe parcursul zilei au avut loc mai mult de douăsprezece prezentări a căror temă a fost turismul și dezvoltarea regională.

Consiliul Județean Harghita a alocat pentru organizarea acestui eveniment suma de 3.500 de lei prin intermediul Asociației de Dezvoltare Intercomunitară „Harghita”.

Gheorgheni, 10 octombrie 2012

Nemzetközi turisztikai konferencia Gyergyóban – „négycsillagos” borszéki ajánlattal

Bulgáriai, magyarországi és hazai előadók a turizmus területfejlesztésben játszott szerepét vizsgálta a gyergyószentmiklósi egyetem rendezvényén

A turizmus szerepe a területi fejlesztésben címmel szervezte idei – immár V. – nemzetközi konferenciáját a Babes-Bolyai Tudományegyetem Földrajz karának Gyergyószentmiklósi tagozata. A téma előadóihoz csatlakozván Mik József borszéki polgármester „Négycsillagos ajánlat Boszékről” címmel tartott vetített képes előadást a Gyergyói-régió és az egész megye turizmusa számára lendületet adó, nagyléptékű turisztikai projektekről.

A Babes-Bolyai Tudományegyetem Földrajz kara Gyergyószentmiklósi tagozatának helyet adó Csíky-kerti arborétum egyetemi amfiteátrumában nagy érdeklődés fogadta az V. Nemzetközi konferencia témáját. A turizmus szerepe a területi fejlesztésben témakörben érkező külföldi előadókat és meghívottakat dr. Dombay István egyetemi docens, a gyergyói intézet vezetője köszöntötte – köztük a társszervező Hargita Megye Tanácsa képviseletében jelen levő Magyari Vencel megyei tanácsost.

A köszöntőket követő nemzetközi plénumban elsőként Mariana Assenova a török határnál lévő bolgár Tsarevo tengerparti település fejlődési stratégiájáról és jelenlegi problémáiról beszélt. A több mint 20 stranddal, 500 méter magas 80%-ban erdős hegyekkel bíró városkában 2007-ben indult el a turisztikai fejlődés: évi 5 millió eurós pályázatból gazdálkodnak, és már első évben több mint 1000 épületre bocsájtottak ki építkezési engedélyt, 300 telek cserélt gazdát. Ám a gazdasági válsággal a ritmus lelassult, a környezetvédők és a Stradja Nature Park igazgatósága között pedig állandó a konfliktus a partszakasz beépítése miatt, ennek fő oka a 2008-ban elkészült speciális menedzsment-terv, amelyet azóta sem írtak alá.

Dr. Dávid Lóránt főiskolai tanár, a gyöngyösi Károly Róbert Főiskola Turizmus és Területfejlesztési Tanszék vezetője a rendezvényszervezés gyakorlat környezeti hatásairól beszélt, előadását a budapesti hajógyári sziget Sziget Fesztiválja hulladékainak évente mért hulladékmennyiség adatai összehasonlításával színesítve. Sokkoló változást mutattak ki például az elhasznált étolaj mennyiségénél: 5 év alatt hatszázszoros növekedéssel.

Harmadikként kapott szót Mik József borszéki polgármester, aki a romániai deficites törvénykezést és a kormányzati változásokkal folyamatosan változó nemzeti turisztikai stratégia hiányát vázoltak helyzetképként. Majd jelezte: Borszéken az egész régióba „berobbanó” turisztikai-fejlődési lehetőségen dolgoznak. Mint vetített képsorával illusztrálta is: a 300 ezer euróból régi képeslap mintájára újraépített, egyszerre 30 vendégnek helyet adó Ó-sáros borvizes fürdőt és szaunát október 27-én üzemeli be a várost. Az 6 millió eurós pályázati alapból épülő, naponta 700 vendéget befogadó – több mint 4000 négyzetméter beépített területen fekvő – wellness és spa központ idei év végére 50%-ban elkészül, 2013 végéig pedig az átadása is megtörténne. „Vissza tudjuk állítani azokat a régi kezeléseket, amiket Borszék országos fürdővárosi fénykorában végeztek ásványvízzel, és igazából a wellnessközpont átadása után lehet újból nagyturizmusról beszélni, amelynek a szolgáltatások révén – korszerű sípályánk révén – folyamatosan az egész régióba való kirajzással lehet fellendülést jósolni.”

Mint azt a térség parlamenti képviselőjeként is induló borszéki polgármester elmondta: a városra az ENSZ csapata közreműködésével készítettek akciótervet, a fellendülés pedig a szaktárca pilot-programjában való résztvételből nyertek forrásokat – ebben Borszék mellett Herkulesfürdőt és Szulinát kiválasztva segíti a kormány.

Mint azt Mik József jelezte: „a kormányalapok megmoccanásáig” számos kisebb fejlesztést álmodtak és hoztak létre Borszéken régi képeslapok nyomán, amelyhez Hargita Megye Tanácsa támogatását élvezik: ilyen a Napfürdő-kilátó is. A létesítmény, valamint a wellness-építőtelep megtekintésére való meghívással zárva előadását Mik József vendégül hívta a hallgatóságot – és a jelenlévő sajtón keresztül az Olvasókat – az október 27-i fürdőbeüzemelésre, továbbá a következő években az egyetemi hallgatók és kutatók szakterületén adódó munkalehetőségre is felhívta a figyelmet.

Az egésznapos konferencia plénumot követő két ülésszakán több mint tucat előadás hangzott el a turizmus és területfejlesztés témában.

A rendezvényt Hargita Megye Tanácsa az ADI-n keresztül 3500 lejjel támogatta.

Gyergyószentmiklós, október 10.

 

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s