PROGRAM (HU) : MIÉRT lennék parlamenti képviselő?

VÁLASZTÁSI PROGRAM (Kivonat)           Indulni szeretnék az 5-ös körzetben, mint parlamenti képviselő, mert úgy gondolom, hogy képviselni tudnám azt a több mint 34% magyarságot, de ugyanakkor képviselni tudnám a román többséget is ebből a körzetből Románia parlamentjében, akiknek ugyanaz a közös érdekük, hogy jobban lehessen megmaradni itthon, egy biztonságos jövőt lehessen építeni saját magunk, valamint a gyerekeink számára.

Tősgyökeres borszéki lévén mindig is azt vallottam, hogy itthon kell maradni és mindent meg kell tenni az érdekében, hogy változtassunk a dolgokon és úgy próbáljuk építeni környezetünket és alakítani közösségünket, hogy hagyományainkat megőrizzük.

36 éves vagyok, itt születtem, két kislányom van. Informatikus mérnöki főiskolát végeztem, jelenleg a közigazgatási szakot végzem. Dolgoztam programozóként, építkezési cég igazgatójaként, majd 2000-ben aktívan kezdtem politizálni és 2003-ban alpolgármester lettem, majd 2008-től polgármester. Egy olyan település polgármestere, amely az utóbbi 18 évben csak a folyamatos pusztulást tapasztalhatta meg. Ezt a települést sikerült a fejlődés  útjára állítani, kidolgozni egy stratégiát, majd olyan szervezeteket magunk mellé állítani, mint az ENSZ, Világ Turizmus Szövetsége, akiknek segítségével elkészítettünk egy akciótervet, amelyet követve rövid és középtávon újra építhetjük településünket.

Hasonlóan, stratégiát és akciótervet kellene kidolgozni a térség számára is, amelyben le kell szögezni, mit kell tenni az elkövetkező években ahhoz, hogy egy fejlődő közösség legyünk. Borszéken 2008-ban a választások után, politikai hovatartozástól függetlenül sikerült megvalósítani egy olyan szintű összefogást, amelynek az eredményei tagadhatatlanok. És mindez annak köszönhető, hogy mindenki megértette, hogy összefogás nélkül nem lehet ezt a fejlesztést elérni. Gazdasági válság van, de egy jól kigondolt akciótervvel biztosítani lehet a térség számára a fejlődést. Legfontosabb probléma a munkahelyek hiánya, ezért is kényszerül nagyon sok fiatal elköltözni nagyobb városokba. Munkahelyeket kell teremteni kisvállalkozások támogatásával, ki kell használni minden pályázati lehetőséget. Folyamatos tájékoztatást kell biztosítani, megoldásokat keresni az önrész biztosítására. Jelen pillanatban is lehetőség van a G10 keretén belül pályázni, ezt kell a térség lakósainak kihasználniuk és tőlünk függ, hogy olyan vállalkozás legyen támogatva, amely elsősorban új munkahelyeket teremt.

A térség számára a legfontosabb ágazat a turizmus, Borszéken és Maroshévízen a fürdőturizmus lesz újra fellendülőben, de a térség többi településén a faluturizmust lehet sikerre vinni. Azt tapasztaltam, hogy nagyon sok lehetőség volt az elmúlt időszakban faluturizmus fejlesztésére, mint a SAPARD, FEADR, 313-as intézkedés, de ezeket amíg más települések kihasználtak, addig a térség településein talán egyáltalán nem történtek lépések ez irányban, pedig minden adva van egy egészséges turizmus kiépítéséhez.

Következik egy újabb időszak, 2014-2020, amikor újabb uniós pályázási lehetőségek lesznek, de nagyon oda kell figyelnünk, hogy már az előkészítésben, mint igazgatósági tag a Gyulafehérvári Regionális Fejlesztési Központnál, olyan tengelyek legyenek, amelyek mindenki számára egyformán biztosíthassa az esélyt a pályázásra. Minél több közös pályázatot kell megírni, társulniuk kell az önkormányzatoknak ahhoz, hogy olyan projektek szülessenek, amelyek az önfenntartó gazdaság alapjait hoznák létre térségünkben.

A térség egyik lehetősége az erdei gyümölcsök begyűjtése és feldolgozása. Egy kis üzemet lehetne megépíteni, ahová begyűjthető lenne a térségből a nyersanyag, majd feldolgozás után értékesítenénk, mint helyi termék. Jelenleg idegen cégek gyűjtik be és viszik tovább anélkül, hogy bármit is fizetnének a helyi önkormányzatoknak.

Egy másik nagyon fontos probléma, amely elsősorban azokat a településeket érinti, nem csak a térségből, de egész Székelyföldről, amely a borvíz illeték befizetését jelenti. Rengeteg pénz folyik be, ezáltal az államkasszába, anélkül, hogy akár egy lej is itt maradna a helyi költségvetésben. Módosítani kell a bányatörvényt, hogy legalább fele összeg a helyi önkormányzatoknak maradjon meg, fejlesztés céljából.

A következő időszakban el szeretnék jutni minden településre, szóba állni az önkormányzati vezetőkkel, helyi véleményformálókkal, elbeszélgetni velük, feltérképezni minden olyan problémát, amelyet el kell jutatni Bukarestbe, amelyekre megoldásokat kell keresni a román törvényhozásban. Azt kell elérjük, ebben a körzetben, hogy ne csak a magyar emberek szavazzanak bizalmat nekem, hanem a román ember is érezze, hogy bízhat bennem, mint magyarban, aki állja az adott szavát, és aki képviselni tudja őket Románia Parlamentjében.

Mint polgármester, bizonyítottam az elmúlt időszakban, láthatták a környék település polgármesterei is, hogy képes voltam viszonylag rövid idő alatt komoly beruházásokat megvalósítani, olyan csapattal, olyan összefogás révén, ahol magyar és román megértette, hogy két évtized pusztulása után, csakis így van esély a változásra. Ugyanígy szeretnék tevékenykedni a térségben, ha sikerülne képviselői mandátumhoz jutnék. Az önkormányzatok mellett lenni, etnikai hovatartozástól függetlenül, hogy igazán érezhessék, hogy van a térségnek képviselője. Együttműködve más képviselőkkel, szenátorokkal, önkormányzatokkal, egy jó csapattal lehet fejlődést biztosítani a térség számára.

Mik József

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s